|
Beetje beweging beschermt hersenen ook tegen erfelijke vorm van Alzheimer
Bewegen is goed voor je hersenen, en vermindert de kans dat met het klimmen van de jaren je verstandelijke vermogens in het gedrang komen. En dat geldt volgens Duitse neurologen, verbonden aan de universiteit van Tübingen, ook voor mensen bij wie de ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm van dementie - in de familie zit, en die de genen voor die ziekte van hun vader of moeder hebben geërfd.
Studie
De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers in twee groepen aan de hand van hun hoeveelheid lichaamsbeweging. Studiedeelnemers die wekelijks minder dan 150 minuten fietsten, wandelden of sportten vielen in de groep die weinig bewoog; de studiedeelnemers die wekelijks meer dan 150 minuten bewogen vielen in de groep die relatief veel bewoog.
Resultaten
Een andere vragenlijst die de studiedeelnemers invulden was de Clinical Dementia Rating Scale Sum of Boxes [CDR-SOB]. De beste score die je op de CDR-SOB kunt halen is 0, de slechtste 18. Bij een score van 3 is er sprake van lichte dementie.
De onderzoekers achterhaalden dat de studiedeelnemers die relatief veel bewogen 15.1 jaar later verschijnselen van milde dementie gingen vertonen dan de studiedeelnemers die relatief weinig bewogen.
Conclusie
"There is a growing and increasingly strong body of scientific evidence of the beneficial impact of lifestyle factors in reducing the risk for, and perhaps even preventing, cognitive decline and dementia", zegt Maria Carrillo, Chief Science Officer van de Alzheimer's Association, in een commentaar op de studie. [sciencedaily.com September 25, 2018]
"The results of this study are encouraging, and not only for individuals with rare genetically-caused Alzheimer's disease. If further research confirms this relationship between physical activity and later onset of dementia symptoms in autosomal dominant Alzheimer's disease, then we need to expand the scope of this work to see if it also is true in the millions of people with more common, late onset Alzheimer's."
Meer:
|
|