Opgeladen: 15-10-2023
Opgeborgen in: Langer leven door suppletie, Carnitine
Translation: By inhibiting AGEs, carnitine may slow down aging (16-10-2023)

Door het remmen van AGEs vertraagt carnitine misschien veroudering

Advanced glycation end products [AGEs] spelen een rol van betekenis in verouderingsprocessen. Andersom kunnen stoffen, supplementen en voedingsmiddelen die de vorming van AGE afremmen misschien veroudering vertragen. Volgens een al wat oudere humane studie is L-carnitine een interessante AGEs-remmer.


Door het remmen van AGEs vertraagt carnitine misschien veroudering


Studie
Japanse nefrologen, verbonden aan Kurume University School of Medicine, publiceerden in 2013 een humane interventiestudie waarin ze 32 patiënten met slechtwerkende nieren gedurende 16 weken elke dag 900 milligram L-carnitine gaven. Een controlegroep van 38 patiënten kreeg een placebo. Alle patiënten moesten frequent hemodialyses ondergaan.

In deze groep patiënten is de concentratie advanced glycation end products [AGEs] hoger dan normaal. Omdat in dierstudies suppletie met carnitine de vorming van AGEs vermindert, [Acta Diabetol. 2007 Jun;44(2):83-90.] vroegen de Japanners zich af of carnitine hetzelfde effect op hemodialyse-patiënten heeft.

De onderzoekers werden niet betaald door de industrie, maar door de Japanse overheid.

Resultaten
Suppletie met L-carnitine verhoogde de concentratie carnitine in het bloed. Suppletie verminderde tegelijkertijd de concentratie AGEs in de huid van de proefpersonen met 8 procent, vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Door het remmen van AGEs vertraagt carnitine misschien veroudering


Suppletie verslechterde de cholesterolhuishouding enigszins. Carnitinesuppletie heeft dat effect mogelijk alleen specifiek in deze groep. Volgens meta-analyses zijn er aanwijzingen dat grosso modo carnitinesuppletie de cholesterolhuishouding juist verbetert.

Hoe hoger de concentratie carnitine in de bloedbaan van de proefpersonen, hoe geringer de concentratie AGEs in hun huid. Dat suggereert dat hogere doses carnitine misschien een sterker effect op de concentratie AGEs hebben.


Door het remmen van AGEs vertraagt carnitine misschien veroudering


Bron:
Rejuvenation Res. 2013 Dec;16(6):460-6.

Meer:
Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder (24-6-2020)
Acetyl-L-carnitine verjongt oude spieren (18-2-2018)
L-Carnitine: ouder dan een eeuw en toch spiermassa opbouwen (1-3-2012)


AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie Hoe champignons misschien de angel halen uit diabetes en veroudering vertragen

AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten
Advanced glycation end products activeren oestrogene signaalroutes in cellen.

Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie
Als je ervoor zorgt dat olijfolie je belangrijkste bron van vetzuren is, daalt de concentratie advanced glycation end products in je lichaam.

Hoe champignons misschien de angel halen uit diabetes en veroudering vertragen
Nadat proefpersonen 4 maanden dagelijks 100 gram champignons hadden gegeten, vonden onderzoekers minder advanced glycation end products in hun bloed.