Opgeladen: 24-8-2016
Opgeborgen in: Chlorella, Hart & bloedvaten
Translation: Chlorella renders cholesterol in food harmless (10-12-2016)

Chlorella maakt cholesterol in voeding onschadelijk

In levensmiddelen als vlees, garnalen en eieren zit veel cholesterol. Een dieet met veel cholesterol kan je cholesterolspiegel een beetje verslechteren, en op termijn je kans op hart- en vaatziekten licht verhogen. Koreaanse onderzoekers Ewha Womans University ontdekten dat suppletie met chlorella de eventuele negatieve effecten van voedingscholesterol opheft.

Studie
Gedurende 4 weken gaven de onderzoekers 34 gezonde proefpersonen elke dag 3 eieren. Daarin zat ongeveer een halve gram cholesterol. Volgens de reguliere voedingswetenschap is die hoeveelheid voldoende om de cholesterolhuishouding een beetje te verslechteren, en op de langere termijn de kans op hart- en vaataandoeningen ietsiepietsie te verhogen.

Inderdaad, het negatieve effect van cholesterolrijke voeding is beduidend minder groot dan voedingswetenschappers vroeger dachten, maar helemaal van tafel is cholesterol als gezondheidsfactor niet.

De helft van de proefpersonen slikte daarbij dagelijks 12 chlorellatabletten. Daarin zat in totaal 5 gram chlorellapoeder. De tabletten waren geproduceerd door het Koreaanse Daesang. Daesang bedrijf betaalde mee aan het onderzoek.

Resultaten
De toevoeging van de drie eieren aan het dieet verhoogde de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL en - net zo slechte - triglyceriden in het bloed van de proefpersonen. De stijging stelde niet veel voor, maar goed.

Suppletie met chlorella blokkeerde die effecten.


Chlorella maakt cholesterol in voeding onschadelijk


Chlorella maakt cholesterol in voeding onschadelijk


Chlorella maakt cholesterol in voeding onschadelijkEieren verhoogden de concentratie luteïne in het bloed. Da's niet zo raar, want de drie eieren leverden de proefpersonen dagelijks 540 microgram luteïne.

Chlorella verhoogde de luteïnespiegel ook - en nog beter dan de eieren. Dat zie je hierboven. Bovendien verhoogde chlorella ook de concentratie alpha-caroteen in het bloed. De onderzoekers vermoeden dat de positieve effecten van chlorella op de cholesterol- en triglyceridenconcentratie het werk is van die carotenoïden.

Meer over luteïne lees je hier.

Conclusie
De negatieve gezondheidseffecten van het toevoegen van de eieren aan het dieet waren klein, concluderen de Koreanen. Maar hun studie laat wel zien dat bij een dieet met veel cholesterolrijke voedingsmiddelen suppletie met chlorella kan leiden tot "maintaining healthy serum cholesterol levels [...], thus lowering the risk for cardiovascular disease."

Bron:
Nutr J. 2016 May 13;15(1):54.

Meer:
Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof (25-11-2014)
Chlorella maakt bloedvaten soepel (3-3-2014)
Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus (24-1-2014)


Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen
Actieve stoffen n koolgroenten remmen cholesterolproductie in levercellen.

Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk
Walnoten beschermen het 'slechte cholesterol' LDL tegen oxidatie, en verminderen zo de kans dat het LDL de bloedvaten beschadigt.

Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed
In vitro-studie.