Opgeladen: 30-6-2018
Opgeborgen in: Duurtraining, Blessures
Translation: A too comfortable running shoe increases the risk of injuries (1-7-2018)

Al te comfortabele hardloopschoen vergroot kans op blessures

Iedereen die vaker dan incidenteel hardloopt weet dat het lopen op een schoen met een dikkere middenzool, die de schokken beter absorbeert, een stuk aangenamer is dan het lopen op een standaardschoen. Maar het lopen op die comfortabele schoenen komt met een prijs. De looptechniek verslechtert er door, waardoor de kans op blessures mogelijk toeneemt. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de Oregon State University in de Orthopaedic Journal of Sports Medicine.

Studie
De onderzoekers lieten 15 vrouwelijke hardlopers 2 keer een afstand van 5 kilometer hardlopen. De ene keer liepen de vrouwen die afstand met min of meer standaardschoenen [die van New Balance], de andere keer droegen de vrouwen extra-comfortabele schoenen met een extra-dikke middenzool [die van Hoka One]. Die extra dikke zool absorbeert de impact van de voet op de grond, waardoor het lopen comfortabeler wordt.


Al te comfortabele hardloopschoen vergroot kans op blessuresNa het lopen van de 5 kilometer bepaalden de onderzoekers de looptechniek van de vrouwen. Ze keken vooral naar het effect van de extra-comfortabele Hoka One-schoenen op schok waarmee de hardlopers hun hiel op de grond neerkwamen. Hoe groter die schok, hoe groter is de kans dat hardlopers blessures krijgen.

Weliswaar dempen schoenen met verdikte zolen die schok, maar het beschermende effect daarvan verdwijnt misschien als door dat verhoogde loopcomfort de looptechniek verslechtert.


Al te comfortabele hardloopschoen vergroot kans op blessuresResultaten
Het dragen van maximal running shoes verhoogde zowel de loading rate als de impact peak. De extra-comfortabele schoenen maakten de looptechniek van de proefpersonen slordiger, waardoor hun voeten met een grotere schok de grond gingen raken.


Al te comfortabele hardloopschoen vergroot kans op blessures


Al te comfortabele hardloopschoen vergroot kans op blessuresConclusie
"Runners who were classified as heel-strikers exhibited increased impact forces and loading rate when running in a maximal shoe compared with a traditional neutral shoe", concluderen de onderzoekers.

"Because increases in these variables have been associated with an increased risk of running-related injuries, runners who are new to running in a maximal shoe may be at an increased risk of injury. Therefore, runners should consider this potential increased risk for injury when switching from a neutral shoe to a maximal shoe."

"However, further work is necessary to better understand the longer term impact of this type of footwear."

Bron:
Orthop J Sports Med. 2018 Jun 7;6(6):2325967118775720.

Meer:
Met krachttraining kunnen hardlopers zichzelf beschermen tegen blessures (17-7-2016)
Krachttraining reduceert blessurerisico voetballers (11-5-2016)
Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures (25-7-2009)


Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht
Volgens Britse bewegingswetenschappers veranderen kneewraps je manier van bewegen tijdens de squat op zo'n manier dat je kniegewricht meer schade oploopt.

Anticonceptiepil? Pas op voor blessures
Sportwetenschappers van de University of Copenhagen ontdekten dat pillen met synthetisch estradiol voorkomen dat de aanhechtingen van spieren sterker worden door training.

Blessures (en ziekte) bepalen of sporters slagen of falen
Blessures en ziekte zijn veel belangrijkere factoren in het slagen of falen van sporters dan we altijd hebben gedacht.