Opgeladen: 13-3-2024
Opgeborgen in: Suppletie voor duursporters, Paddenstoelen
Translation: The effect of Cordyceps sinensis on marathon runners (14-3-2024)

Wat gebeurt er als marathonlopers Cordyceps sinensis gaan gebruiken?

Duursporters worden misschien een beetje sneller als ze elke dag 2 gram van een Cordyceps sinensis-extract gebruiken. Dat suggereert een kleine humane studie, waarin Braziliaanse onderzoekers marathonlopers supplementen met Cordymax CS-4 gaven.


Wat gebeurt er als marathonlopers Cordyceps sinensis gaan gebruiken?


Studie
Onderzoekers van Universidade Federal Sao Paulo publiceerden in 2022 een kleine trial, waarin dertig marathonlopers fungeerden als proefpersoon. De helft van slikte gedurende 12 weken elke dag een placebo, de andere slikte 3 keer per dag een capsule met 667 milligram extract van Cordyceps sinensis.

In totaal slikten de sporters in de experimentele groep dus 2 gram extract per dag.

Het extract dat de Brazilianen gebruikten is op de markt als Cordymax CS-4.Resultaten
Tijdens de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers meerdere keren het vermogen van de proefpersonen om zuurstof op te nemen. Ze vonden geen significante verschillen tussen de placebogroep en de experimentele groep.

Vlak voordat de suppletie begon, na 8 weken en na 12 weken liepen de proefpersonen een afstand van 5 kilometer. In week 12 maakten de proefpersonen die Cordyceps sinensis hadden gebruikt een significant betere tijd dan de sporters in de placebogroep.


Duursporters worden misschien een beetje sneller als ze elke dag 2 gram van een Cordyceps sinensis-extract. Dat suggereert een kleine humane studie, waarin Braziliaanse onderzoekers marathonlopers supplementen met Cordymax CS-4 gaven.


Conclusie
"This study suggests that supplementation with Cordyceps sinensis improves the aerobic performance of amateur marathoners", resumeren de Brazilianen.

"However, other studies must be carried out to confirm this effect, and with a larger number of volunteers, both active and sedentary. Further studies on the use of Cordyceps sinensis as an ergogenic agent should help move towards its recognition as an active substance, either as doping or as a permitted ergogenic agent."

Bron:
Journal of Herbal Medicine 34 (2022) 100570.

Meer:
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)
Ouderen fitter door Cordyceps sinensis (5-9-2010)
Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen (21-4-2005)


Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters fitter op alle fronten

Hericium erinaceus | De paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter
In webwinkels kun je supplementen kopen met extracten van de paddenstoel Hericium erinaceus. Ze zijn vooral in trek bij mensen die hun geheugen willen verbeteren.

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker
Een supplement met een extract van een paddenstoel die wereldwijd in bossen en parken groeit, vergroot misschien zowel de spierkracht als de stamina.

Paddenstoelen-extract PeakO2 maakt sporters fitter op alle fronten
Het Amerikaanse onderzoek naar de prestatieverbeterende werking van het gecombineerde paddenstoelenextract PeakO2 verdient geen schoonheidsprijs.