Opgeladen: 13-9-2023
Opgeborgen in: Creatine, Breinversterkers
Translation: Better memory through creatine supplements (14-9-2023)

Een beter geheugen door creatine

Alweer 5 jaar geleden schreven we dat suppletie met creatine het geheugen verbetert. Dat was gebaseerd op een trial. Nu schrijven we bericht met dezelfde strekking - maar dit keer baseren we ons op een metastudie.


Een beter geheugen door creatine


Studie
Konstantinos Prokopidis, verbonden aan de University of Liverpool, publiceerde in Nutrition Reviews een metastudie waarin hij de uitkomsten van 10 eerder verschenen randomized controlled trials samenvoegde en opnieuw analyseerde.

In de trials hadden onderzoekers gezonde proefpersonen creatine gegeven - nee, geen bijzondere vorm, gewoon het echte spul - en vervolgens gekeken of daardoor de werking van het geheugen verbeterde.

Resultaten
Creatinsuppletie verbeterde de totaalscore voor de werking van het geheugen, vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Een beter geheugen door creatine


Een beter geheugen door creatine


Leeftijd was een factor in de werkzaamheid van creatine. Bij de 65-plussers - Older adults in de figuur hierboven - stond de effectiviteit van creatine als een paal boven water.

De duur van de suppletie varieerde van 1-24 weken, de dosering van 2.2 tot 20 gram per dag. Deze variabelen hadden geen invloed op de werkzaamheid.

Mechanisme
Prokopidis vermoedt dat creatinesuppletie in de eerste plaats hersencellen voorziet van fosfaat. Daardoor beschikken de hersencellen over meer energie. In dierproeven verbetert toediening van creatine het vermogen om nieuwe informatie op te nemen. Bovendien neemt door toediening van creatine de nieuwsgierigheid van proefdieren toe.

"CREB, a key transcription factor that is well established in activity-dependent plasticity, learning, and memory, is upregulated 30 minutes after creatine injection", schrijft Prokopidis. [Amino Acids. 2012 Dec;43(6):2491-503.]

Bron:
Nutr Rev. 2023 Mar 10;81(4):416-27.

Meer:
In twee weken een beter geheugen door creatine (7-4-2018)
Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort (17-9-2015)
Creatine doet in je hersenen hetzelfde als in je spieren (21-11-2013)


Een beter geheugen door welgeteld 1 druppeltje Salvia-olie Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie Muntextract dicht gaten in geheugen

Een beter geheugen door welgeteld 1 druppeltje Salvia-olie
Studenten nemen beter informatie in zich op als ze olie van de plant Salvia lavandulaefolia - ander woord: Spaanse salie - gebruiken.

Stofje met een uiterst vervelende naam verbetert geheugen van zestigplusser
Volgens deze kleine humane studie is spermidine een brain booster.

Muntextract dicht gaten in geheugen
Als vergeetachtige vijftigplussers elke dag 2 capsules slikken met een extract van de groene muntplant [Mentha spicata, zeggen biologen liever], dan verbetert hun geheugen.