Opgepoetst: 25-1-2023
Opgeladen: 25-2-2011
Opgeborgen in: Nieren, Curcumine, Kaneel
Translation: Turmeric's modest kidney-stone factor (26-3-2011)

De bescheiden niersteenfactor van kurkuma en kaneel

Kurkuma is een interessant supplement, maar als je gevoelig bent voor nierstenen kun je het beter laten staan. Dat schreven onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie in de American Journal of Clinical Nutrition. Kurkuma bevat veel oxalaat, aldus de onderzoekers.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Oxalaten
Je hebt nierstenen in soorten en maten, maar nierstenen die grotendeels uit oxalaat bestaan komen relatief vaak voor. Vandaar dat voedingswetenschappers mensen die makkelijk nierstenen krijgen aanraden om grote voedingsbronnen van oxaalzuur uit hun dieet te weren.

Spinazie, bijvoorbeeld. De hoeveelheid oxaalzuur in een ons spinazie is gemiddeld zo'n 100 milligram, maar kan oplopen tot 400, en zelfs tot 1000 milligram.

Ook minder geschikt voor deze mensen is rabarber. In een ons rabarber zit 40-50 milligram oxaalzuur.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Studie
Onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie vroegen zich af of ook kaneel- en geelwortelsupplementen riskant voor niersteengevoelige mensen zijn. Dus lieten ze 11 proefpersonen 4 weken lang elke dag 3 gram kaneel of kurkuma slikken. Die dagelijkse dosis leverde 55 milligram oxalaat.

Tijdens de proef bepaalden de onderzoekers hoeveel oxalaat de proefpersonen vasthielden.

Resultaten
Suppletie met kaneel leverde betrekkelijk weinig geen problemen op, maar suppletie met kurkuma resulteerde in een betrekkelijk grote toename van de hoeveelheid oxalaat in het lichaam. Dat kwam waarschijnlijk doordat de oxalaten in kaneel slecht oplossen en het lichaam ze dus slecht opneemt, terwijl de oxalaten in kurkuma juist goed oplossen en goed opneembaar zijn.

De tabel vat de uitkomsten van het experiment samen.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Totale inname van oxalaten
Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen krijgen het advies hun inname van oxalaten te beperken tot zo'n milligram per dag. Voor die groep is suppletie met kurkuma minder geschikt, vinden de onderzoekers. De kans dat gezonde mensen last van de oxalaten in kurkuma krijgen is gering, kun je afleiden uit beschikbare studies.

In 2000 publiceerden urologen van Wake Forest University bijvoorbeeld een schatting van de hoeveelheid oxalaat die we dagelijks binnenkrijgen. [Kidney Int. 2000 Apr;57(4):1662-7.] Uit dat stuk snaaiden we de onderstaande tabellen.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Zoals je ziet levert honderd gram chocola net zo veel oxalaat als 3 gram kurkuma. De totale inname van oxalaat liep in 5 proefpersonen bovendien uiteen van 44 to 352 milligram per dag. De gemiddelde inname was 152 milligram oxalaat per dag. De hoeveelheid die je met kurkumasupplementen binnenkrijgt voegt daar weinig aan toe.

Supplementen
De publicatie van de studie in de American Journal of Clinical Nutrition was voor producent Sabinsa aanleiding om eens naar de samenstelling van het eigen kurkuma-extract Curcumin C3-Complex te kijken. [sabinsa.com]

In januari 2009 publiceerde Sabinsa de resultaten.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Volgens Sabinsa zitten er nauwelijks nog oxalaten in hun extracten.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1262-7.

Meer:
Dierstudie | Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)
Push-ups tot je nieren het begeven (25-2-2011)
Dierstudie | Artisjok beschermt nieren tegen creatine (2-1-2009)


Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine

Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers
Supplementen met extracten van gember en kurkuma bestrijden pijn, zeker in wat hogere doseringen.

Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine
Amerikaanse onderzoekers publiceerden twee opmerkelijke cases.

Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine
Als je ouder wordt, verlies je spieren. Eerst gaat dat nog zo langzaam dat je er niets van merkt, maar elk jaar verloopt dat aftakelingsproces weer een beetje sneller.