11.09.2015

Drie gram L-cysteïne verzacht kater

Als je meer alcohol drinkt dan goed voor je is, dan verzacht suppletie met een paar gram L-cysteïne straks misschien je kater. Die boute uitspraak doen wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, na lezing van een dierstudie uit de jaren zeventig.

Kater
Water drinken nadat je jezelf hebt overgedoseerd met de legale harddrug alcohol - scheikundigen spreken liever over ethanol - helpt niet tegen de kater. [medicalnewstoday.com Saturday 29 August 2015] Dat berichtje heb je de voorbije weken misschien zien langsflitsen op het web.


Drie gram L-cysteïne verzacht kater


Het bericht was gebaseerd op een Utrechts onderzoek onder een specifieke bevolkingsgroep die bekend staat om zijn onevenredige hoge alcoholconsumptie. Om wat voor luidruchtige en bij vlagen irritante bevolkingsgroep het gaat zeggen we liever niet. Stigmatisering is ons vreemd.

Drie gram L-cysteïne verzacht kater
Een kater is niet een direct gevolg van alcohol zelf. Alcohol is een betrekkelijk mild toxine. Maar het enzym alcohol-dehydrogenase zet alcohol om in acetaldehyde [andere naam: acetylaldehyde], en die stof is wel degelijk giftig. De negatieve gevolgen van alcoholgebruik - inclusief katers - zijn voornamelijk het gevolg van acetaldehyde.

Het enzym acetaldehyde-dehydrogenase zet acetaldehyde om in het onschuldige azijnzuur. Als je er dus in slaagt om acetaldehyde-dehydrogenase harder te laten werken, dan heb je misschien een strategie in handen die katers wel in toom houdt.

L-Cysteïne
L-Cysteïne
In 1974 publiceerde de Amerikaanse biochemicus Herbert Sprince een dierstudie die suggereert dat suppletie met het aminozuur L-cysteïne [structuurformule hiernaast] zo'n strategie is. Dat is ook niet zo raar. L-cysteïne is een bouwsteentje van het glutathione, een tripeptide dat door acetaldehyde-dehydrogenase wordt gebruikt.

Sprince diende labratten een dodelijke dosis acetaldehyde toe. Hij imiteerde daarmee dus het effect van een, ehm, hele erge kater. De blauwe curve in de figuur hieronder laat zien hoe daardoor binnen een etmaal 90 procent van de proefdieren stierf.

Een andere groep ratten kreeg behalve de dodelijke dosis acetaldehyde ook L-cysteïne. Het humane equivalent van de dosis die Sprince gebruikte was, voor een volwassene van tachtig kilo, ongeveer 3 gram. In die groep overleed 'slechts' 20 procent van de ratten.


Drie gram L-cysteïne verzacht kater


In legio webwinkels kun je L-cysteïne-supplementen kopen. Een capsule bevat vaak 500 mg. Als je afgaat op de dierstudie van Sprince, dan verzacht je je kater misschien als je 6 van die capsules inneemt vlak voor of tijdens je drinkgelag.

Vitamine B1
Sprince deed soortgelijke experimenten met vitamine B1, en ontdekte dat vitamine B1 op zichzelf ook de sterfte door acetaldehyde verminderde, en daarnaast de beschermende werking van L-cysteïne versterkte. Da's niet onlogisch, want acetaldehyde-dehydrogenase heeft vitamine B1 nodig.

De doses vitamine B1 die Sprince gebruikte waren echter astronomisch hoog. We zullen je daarom niet vermoeien met de uitkomsten van die experimenten. Maar goed, het zou zomaar kunnen dat ook veel lagere doses vitamine B1, die je via legale supplementen kunt binnenkrijgen, de anti-katerwerking van L-cysteïne versterken.

Binnenkort meer.

Bron:
Agents Actions. 1974 Apr;4(2):125-30.

Meer:
Na borreltijd komt mangotijd (10-3-2012)
Opuntia, de anti-katercactus (maar niet heus) (8-10-2011)