Opgeladen: 12-4-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Testuitslagen, Ecdysteroïden, Plantaardige steroïden
Translation: Almost all ecdysterone supplements are underdosed (13-4-2021)

Bijna alle ecdysteron-supplementen zijn ondergedoseerd

Volgens dierstudies en humane studies heeft ecdysteron, een steroidachtige stof in spinazie en quinoa, een anabole werking. Toch zijn sporters die supplementen met ecdysteron hebben gebruikt vaak niet over deze producten te spreken. Als je weet wat er in die supplementen zit, en wat er niet in zit, dan snap je waarom.


Bijna alle ecdysteronsupplementen zijn ondergedoseerd


Dopingjagers
Dopingjagers houden ecdysteron grondig in de gaten. Waarom precies, dat lees je hier. En nu ecdysteron zo in de belangstelling staat, verschijnen er ook analyses van supplementen die ecdysteron zouden moeten bevatten. We vonden twee studies die we graag me je delen, en waarin onderzoekers in totaal van 14 producten de samenstelling achterhaalden.

Studie 1
Onderzoekers van het Anti-Doping Laboratory Qatar kochten een partij supplementen, en gingen daarin op zoek naar ecdysteroïden. [Drug Test Anal. 2021 Mar 23. doi: 10.1002/dta.3032. Online ahead of print.] De meeste producten claimden helemaal geen ecdysteroïden te bevatten, en de onderzoekers vonden ze in die producten dan ook niet.

De onderzoekers analyseerden ook twee producten die volgens hun label wel degelijk ecdysteron zouden moeten bevatten: Norateen II van LA Muscle en Ecdybolin van Truly Huge, die volgens hun labels respectievelijk 15 en 100 milligram ecdysteron per capsule zou moeten bevatten. Het lab vond echter slechts 0 en 1 milligram ecdysteron per capsule.

De onderzoekers hadden ook een supplement bemachtigd dat turkesteron, een ander ecdysteroid dan ecdysteron, moest bevatten. Dat product, dat Turkesterone heet en waarvan we de producent niet hebben kunnnen achterhalen, bevatte 2.3 milligram turkesteron per capsule.

Studie 2
Biochemici van de Freie Universitaet Berlin publiceerden in de Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis een analyse van 12 supplementen met ecdysteron.

De producten claimden ecdysteron te bevatten, maar vertelden niet altijd precies om welke hoeveelheden het ging. In die gevallen berekende de onderzoekers zelf hoeveel ecdysteron er in een capsule van het betreffende supplement zou moeten zitten.


Product

Should contain

Lab found

House of Muscle
Beta-Ecdysterone
lot 1800900

500 mg per cap

1.77 mg per cap

Peak Performance Products
Peak Ecdysone
lot 0616001

100 mg per cap

0.84 mg per cap

Peak Performance Products
Peak Ecdysone
bottle 1
lot 0916001

100 mg per cap

4.19 mg per cap

Peak Performance Products
Peak Ecdysone
bottle 2
lot 0916001

100 mg per cap

4.17 mg per cap

Nature's Way Products
Suma Root
lot 20018153

Calculated by researchers: 2.1 - 3.3 mg per cap

2.32 mg per cap

Paradise Herbs & Essentials
Brazilian Suma
lot 1406048

Calculated by researchers: 1.7 - 2.6 mg per cap

1.37 mg per cap

YunDao Biotech Production
Muscle Building Formula Ecdysterone & Dioscin

280 mg per cap

44.2 mg per cap

Myprotein
Beta-Ecdysterone

300 mg per cap

27.9 mg per cap

Weider Germany
Beta-Ecdysterone
lot 402305

25 mg per cap

22.3 mg per cap

Verde Vita
VerdeFit

450 mg spinach extract per cap
(no claim about ecdysterone content)

1.77 mg per cap

Verde Vita
Verde ArthroSan

260 mg spinach extract per cap
(no claim about ecdysterone content)

0.1 mg per cap

Verde Vita
Verde CorSan

20 mg per cap

2.5 mg per cap


De beste bron van ecdysteron was Muscle Building Formula Ecdysterone & Dioscin van YunDao, maar dat product bevatte slechts 16 procent van de geclaimde hoeveelheid ecdysteron. We hebben geen informatie over dit supplement kunnen vinden, en vermoeden dat het niet meer verkrijgbaar is.

Op de tweede plaats kwam Beta-Ecdysterone van MyProtein, maar ook dat product was ondergedoseerd. Het leverde slechts 9 procent van de geclaimde hoeveelheid ecdysteron.

Er was maar ëën supplement dat de geclaimde hoeveelheid ecdysteron op het label waarmaakte. Dat was Beta-Ecdysterone van Weider. Weider levert per capsule een paar milligram minder ecdysteron dan het product van MyProtein, maar ach: je wordt door Weider tenminste niet belazerd.


Bijna alle ecdysteronsupplementen zijn ondergedoseerd


Conclusie
Van de 14 geanalyseerde ecdysteronproducten zijn er 13 ondergedoseerd. Dat komt neer op 9 procent.

Van de 14 supplementen bevatten er slechts 3 zoveel ecdysteron dat je kunt verwachten dat ze mogelijk effect hebben. Dat komt neer op 21 procent.

Bron:
Pharm Biomed Anal. 2020 Jan 5;177:112877.

Meer:
Ecdysteron doodt borstkankercellen (26-11-2020)
Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron (6-9-2019)
Hoe schadelijk is ecdysteron? (12-6-2019)


Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie Paar milligram ecdysterone per dag maakt botten sterker

Suppletie met ecdysteron zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Tot die conclusie komen Duitse onderzoekers in een humane studie, uitgevoerd op verzoek van de Wada. Komt ecdysteron dan toch op de dopinglijst?

Anabole werking ecdysteron sterk genoeg voor dopingclassificatie
Ecdysteron, een steroidachtige stof in spinazie, quinoa en bodybuildingsupplementen, heeft een sterkere anabole werking dan wetenschappers dachten.

Paar milligram ecdysteron per dag maakt botten sterker
Suppletie met ecdysteron op jonge leeftijd kan er misschien voor zorgen dat we op latere leeftijd niet zullen rondlopen met broze en breekbare botten.