Opgeladen: 12-6-2019
Opgeborgen in: Ecdysteroïden, Plantaardige steroïden, Plantaardige extracten, Nieren
Translation: How harmful is ecdysterone? (13-6-2019)

Hoe schadelijk is ecdysteron?

Hoe schadelijk is ecdysteron?
De kans dat ecdysteroïden op de dopinglijst belanden is een beetje toegenomen door een dierstudie die onderzoekers van Zhengzhou University in China publiceerden in Scientific Reports. De definitie van dopingmiddelen is immers dat ze niet alleen prestaties verbeteren, maar ook de gezondheid in gevaar kunnen brengen. En volgens de Chinese dierstudie kunnen ecdysteroïden dat laatste inderdaad. Misschien.

Studie
De onderzoekers injecteerden muizen gedurende 2 weken dagelijks met de ecdysteroïde ecdysteron. Als de muizen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks ongeveer 50 milligram ecdysteron gekregen.

Hoe schadelijk is ecdysteron?
Het orale equivalent van die dosis weten we eerlijk gezegd niet, maar hij zou wel eens behoorlijk hoog kunnen zijn. De orale biobeschikbaarheid van ecdysteron en andere ecdysteroïden is niet om over naar huis te schrijven. Het zou zomaar kunnen dat de bijwerkingen die de Chinezen hebben ontdekt zich bij supplementengebruikers niet kunnen voordoen.

Resultaten
De nieren van de muizen waren na de ecdysteronkuur vergroot.


Hoe schadelijk is ecdysteron?


Hoe schadelijk is ecdysteron?


Tegelijkertijd was door de toediening van ecdysterone de urine van de proefdieren meer albumine-eiwitten gaan bevatten. Samen met de vergroting van de nieren wijst dat op nierschade.


Hoe schadelijk is ecdysteron?


Hoe schadelijk is ecdysteron?Door het gebruik van computermodellen konden de onderzoekers achterhalen dat edysteron kan interacteren met de mineralocorticoidreceptor [MR].

De mineralocorticoidreceptor is bedoeld voor het hormoon aldosteron. Aldosteron laat het lichaam meer vocht vasthouden en verhoogt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan op zijn beurt weer leiden tot nierschade.

In reageerbuizen stelden de onderzoekers daarna niercellen bloot aan ecdysteron. Ze zagen dat ecdysteron de mineralocorticoidreceptor activeerde - lees: liet afreizen van het cytosol naar de celkern. Dat gebeurde niet als de onderzoekers ook spironolacton in de reageerbuizen stopen. Spironolacton blokkeert de werking van de mineralocorticoidreceptor.


Hoe schadelijk is ecdysteron?


Conclusie
"The anabolic or hypertrophic effect of ecdysone is not limited to muscles but also applies to organ systems such as the liver and kidney", schrijven de onderzoekers. "Ecdysone has been demonstrated to directly increase protein synthesis and hypertrophy in a variety of cell types. However, kidney hypertrophy may be a prelude to progressive chronic kidney disease."

"This harmful effect is likely accounted for by a mineralocorticoid-like activity of ecdysone that is able to activate the mineralocorticoid receptor in glomerular cells and trigger cytopathic changes, and can be abolished by the mineralocorticoid receptor blocker spironolactone."

"Our findings suggest that the use of ecdysone, a popular anabolic and adaptogenic agent, may be problematic, at least for kidney health and thus warrants extra precautions."

Bron:
Sci Rep. 2018 Aug 15;8(1):12225.

Meer:
Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken (29-5-2019)
Paar milligram ecdysterone per dag maakt botten sterker (16-6-2015)
Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie (12-7-2014)


Gemodificeerde ecdysteroiden met meer anabole werking

Supplementen met spinazie-ecdysteroiden komen niet door de test

De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica

Gemodificeerde ecdysteroïden met meer anabole werking
De anabole werking van deze dingen is in reageerbuizen drie keer groter dan die van reguliere ecdysteroïden.

Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test
Er circuleren in Europa supplementen die volgens het label ecdysteroïden uit spinazie bevatten. Toen chemici van de universiteit van Szeged in Hongarije die supplementen analyseerden, konden ze er geen flintertje spinazie in ontdekken.

De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica
Er zit een kern van waarheid in de van hyperbolen doorspekte ads voor het bodybuildingsupplementen E-Bol van ThermoLife. E-Bol bevat een extract van Ajuga turkestanica, een plant die bommetjevol zit met ecdysteroïden.