Opgeladen: 2-10-2018
Opgeborgen in: Eiwitsupplementen
Translation: Quality of protein in whey isolate better than that of protein in whey concentrate (3-10-2018)

Eiwit in whey-isolaat van betere kwaliteit dan eiwit in wheycontraat

Eiwit in whey-isolaat vaak van betere kwaliteit dan eiwit in wheycontraat
Als sporters beslissen of ze een whey-isolaat of een wheyconcentraat aanschaffen, wegen ze meestal de hogere prijs van de isolaten af tegen de grotere hoeveelheid eiwit die isolaten bevatten. Die afweging is niet helemaal compleet, lazen we in een artikel dat in 2006 verscheen in Food Chemistry. Daaruit blijkt dat het eiwit in whey-isolaten ook van een betere kwaliteit is dan het eiwit in wheyconcentraten.

Studie
Wheyconcentraat bestaat, als je het uitdrukt in calorieën, voor 60-85 procent uit eiwit. Whey-isolaat bestaat voor 85-95 procent uit eiwit. Maar is dat het enige verschil tussen concentraat en isolaat?

Die vraag wilden Spaanse levensmiddelentechnologen, verbonden aan het Instituto del Frisio, beantwoorden met een analyse van 32 eiwitsupplementen die waren bedoeld voor sporters. Bij die producten zaten wheyconcentraten, whey-isolaten en ook een paar caseïnes.

De onderzoekers keken in hun producten naar de stof furosine. Furosine ontstaat door verhitting bij het drogen van het eiwitten door een complexe reactie waarbij lysine, andere aminozuren en koolhydraten zijn betrokken. Daarbij ontstaan naast furosine nog meer stoffen, en die hebben met elkaar gemeen dat ze niet of slecht worden opgenomen. Hoe meer furosine er in een eiwitsupplement zit, hoe minder dus de voedingswaarde van die eiwitten.

Resultaten
In de wheyconcentraten vonden de onderzoekers fors meer furosine dan in de isolaten. Het allerbeste scoorden echter de caseïnes.


Eiwit in whey-isolaat vaak van betere kwaliteit dan eiwit in wheycontraat


Conclusie
Hoeveel procent van het eiwit in de bestudeerde producten nog opneembaar is? Dat vertellen de onderzoekers niet...

Bron:
Food Chemistry Volume 101, Issue 2, 2007, Pages 573-8.

Meer:
De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie (4-4-2015)
Er zitten zware metalen in je eiwitshake (31-8-2010)


Nog niet de helft van de supplementen met plantaardige extracten deugt
Canadese onderzoekers analyseerden 41 capsules, 2 poeders en 1 tablet met DNA-technologie.

Lees deze analyses voordat je SARMs gaat kopen
Dankzij de sommige wilde supplementenmakers' kunnen sporters experimenteren met wonderbare stoffen als SARM's, de PPAR-delta-agonist GW501516, de groeihormoonverhoger MK-677 en de mitochondriale booster SR9009. Maar...

NVWA-rapport: van alle drie geteste afslanksupplementen, pre-workout-formules en sekssupplementen bevat er eentje verboden stoffen
De NVWA heeft in 2015-2016 in totaal 118 sekssupplementen, afslanksupplementen en pre-workout-supplementen laten analyseren.