Opgeladen: 26-2-2024
Opgeborgen in: Eiwitten, Afslanken, Duurtraining & cardiotraining
Translation: Workout after 40 grams of protein burns just as much fat as workout in fasted state (27-2-2024)

Trainen na eiwitshake verbrandt net zoveel vet als trainen op nuchtere maag

Duursporters bouwen meer stamina op als ze op lege maag trainen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat je sneller kunt afslanken als je op nuchtere maag beweegt. Da's mooi, maar wat doe je als je helemaal geen zin hebt in workouts op een lege maag? Voordat je gaat trainen een flinke portie eiwit nemen (en verder niets) werkt, suggereert een Britse humane studie.


Trainen na eiwitshake verbrandt net zoveel vet als trainen op nuchtere maag


Studie
Onderzoekers van Newcastle University lieten 15 actieve proefpersonen bij 3 verschillende gelegenheden een uur fietsen met een intensiteit van 60 procent van hun peak power output.

De ene keer hadden de proefpersonen een halve liter water gedronken voordat ze fietsten. Een andere keer hadden de onderzoekers in dat water 20 gram whey-hydrolisaat opgelost en weer een andere keer 40 gram whey-hydrolisaat.

De figuur hieronder geeft je een idee van de proefopzet. Klik erop voor een grotere versie.


Trainen na eiwitshake verbrandt net zoveel vet als trainen op nuchtere maag


Resultaten
Als de proefpersonen fietsten nadat ze een eiwitshake hadden geconsumeerd, zat er meer insuline in hun bloed. Maar de eiwitshake, of hij nu 20 of 40 gram eiwit had geleverd, had vrijwel geen invloed op de concentratie vrije vetzuren [NEFA] en glycerol in het bloed van de proefpersonen.

Als je lichaamsvet aanspreekt om te verbranden, verwacht je dat die concentrties stijgen. Als opgeslagen vet vrijkomt uit vetcellen, komt dat vet immers ook vrij in gesplitste vorm - dus als vrije vetzuren en glycerol.


Trainen na eiwitshake verbrandt net zoveel vet als trainen op nuchtere maag

Trainen na eiwitshake verbrandt net zoveel vet als trainen op nuchtere maag


Als het lichaam eiwit of koolhydraten verbrandt, komt daarbij per gram meer energie vrij dan als het lichaam vet verbrandt. De RER neemt toe. Ook op de RER tijdens de sessie hadden de shakes geen effect.

Ook na een shake met 40 gram eiwit verbrandt het lichaam door matig-intensieve inspanning dus evenveel lichaamsvet als door beweging op een lege maag.

Conclusie
"As fasted exercise, or exercise with low carbohydrate availability, might enhance metabolic adaptation in skeletal muscle but poses challenges, pre-exercise protein intake at doses up to 40 grams could be considered as a nutritional strategy to yield similar effect in exercising individuals who struggle to include fasted exercise into their training", resumeren de Britten.

"However, longer-term training studies will need to investigate this."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2023 Dec;20(1):2275006.

Meer:
Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding (24-6-2019)
Cardio verbrandt meer vet met eiwitrijk dieet (25-9-2010)
Achttien gram whey voordat je gaat trainen verhoogt vetverbranding (8-1-2010)


Afgeslankt? Een eiwitrijke voeding dieet maakt je nog slanker Whey is een hongerremmer Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld

Afgeslankt? Een eiwitrijke voeding dieet maakt je nog slanker
Op korte termijn kunnen dikke mensen prima afvallen. De problemen zitten hem in het op gewicht blijven.

Whey is een hongerremmer
Als je tijdens afslankpogingen kierewiet wordt van de constante trek in eten, probeer dan shakes met wheyeiwit in te passen in je dieet.

Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld
Mannen die met gewichten trainen en daarbij whey gebruiken, worden door hun suppletie niet sterker of gespierder. Maar ze verlagen wel hun vetpercentage.