Opgeladen: 13-8-2016
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Langer leven door suppletie
Translation: Fit centenarians have high vitamin D levels (22-11-2016)

Fitte honderdplusser heeft hoge vitamine D-spiegel

Een relatief hoge vitamine D-spiegel stelt je misschien in staat om stokoud te worden en toch gevrijwaard te blijven van chronische ziekten als kanker, diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. Dat opperen Spaanse onderzoekers in een ingezonden brief in de International Journal of Cardiology. De Spanjaarden bestudeerden ziektevrije honderdplussers, en ontdekten dat die opmerkelijk veel vitamine D in hun bloed hebben.

Studie
De onderzoekers bepaalden de concentratie vitamine D3 - da's hetzelfde als 25-hydroxy-vitamine D - in het bloed van drie groepen mensen. De ene groep bestond uit gezonde mensen van 27-39 jaar, de andere uit een even oude groep mensen die een hartinfarct hadden gehad. Een derde groep bestond uit gezonde mannen en vrouwen van 100-104 jaar.

Je hebt drie soorten honderdplussers, schrijven de Spanjaarden. Er is een groep honderdplussers die weliswaar een chronische ziekte - zoals kanker, diabtes of hart- en vaatziekten - onder de leden heeft of heeft gehad, maar die weet te overleven. Dat zijn de survivors. Een tweede groep heeft ook te maken gekregen met ziekte, maar heeft die lange tijd voor zich weten te schuiven. Dat zijn de delayers.

En dan is er nog een derde groep: de honderdplussers die aan ziekte ontsnappen. Dat zijn de dodgers. De Spanjaarden bestudeerden dodgers.

Resultaten
Bij de studiedeelnemers die een hartinfarct hadden gehad vonden de Spanjaarden een lage vitamine D-spiegel. Elke onderzoeker die zich bezighoudt met vitamine D heeft weer een andere opvatting van wat nu precies een optimale vitamine D-spiegel is, maar dat bij een concentratie van minder dan 20 nanogram 25-hydroxyvitamine D per milliliter negatieve gezondheidseffecten optreden, daarover zijn de wetenschappers het wel met elkaar eens.

En jawel, de studiedeelnemers die een hartinfarct hadden gehad zaten onder die grens. De even oude gezonde controlegroep zat er net boven.


Fitte honderdplusser heeft hoge vitamine D-spiegelDe allerhoogste vitamine D-spiegels vonden de Spanjaarden bij de gezonde honderdplussers. Bij hen lag de gemiddelde 25-hydroxyvitamine D-spiegel boven de 30 nanogram per milliliter.

Conclusie
"Serum vitamin D levels seem to be associated with successful aging, possibly reflecting, among other physiological advantages, a highly conserved cardiovascular function", besluiten de onderzoekers. "The latter could play a central role in the extended life span of centenarians."

Bron:
Int J Cardiol. 2015 Nov 15;199:405-6.

Meer:
Metastudie: je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel (1-12-2014)
Hoge vitamine D-spiegel verlengt leven Nederlandse ouderen (4-11-2009)
Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau (10-11-2007)


Vitamine D verlengt je leven
Vitamine D-supplementen verminderen de sterftekans met zeven procent. Metastudie.

Vitamine D-supplement verlaagt kans pancreaskanker met veertig procent
Epidemiologie.

Elke dag vijftig microgram vitamine D3 halveert kans darmkanker
Inname van vitamine D plus de aanbevelingen van voorlichters zijn te laag, vinden deze onderzoekers.