27.11.2012

Humane studie: fitter door Gotu Kola

Drie maanden suppletie met een extract van het kruid Gotu Kola - wetenschappelijke naam: Centella asiatica - maakt 65-plussers fitter. Na drie maanden suppletie kunnen ze sneller lopen en is de spierkracht in hun benen toegenomen. Dat is de uitkomst van een experiment dat onderzoekers van Khon Kaen University in Thailand hebben gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Fitter door Gotu Kola
Aziatische koks gebruiken Gotu Kola als smaakmaker, Aziatische traditionele genezers kennen het als een mild adaptogeen. Adaptogenen zijn extracten van natuurlijke origine met een brede versterkende werking. Ze zouden veroudering afremmen, gebruikers in staat stellen tot zwaardere fysieke inspanning, en vaak ook een pro-seksueel effect hebben. Dat geldt allemaal ook voor Gotu Kola. Je kunt supplementen met Gotu Kola kopen in praktisch elke apotheek of supplementenwinkel.

De onderzoekers wilden weten of Gotu Kola inderdaad de eigenschappen heeft die de folklore eraan toeschrijft, en gaven 80 proefpersonen gedurende 12 weken elke dag een capsule met daarin 0 [de placebogroep], 250, 500 of 750 mg Gotu Kola-extract. De extracten waren op waterbasis. Elke gram bevatte 29.9 mg tannic acid, 1.1 mg asiaticoside en 48.9 mg asiatic acid. Etnofarmacologen vermoeden dat asiatic acid en analogen daarvan de bio-actieve stoffen in Gotu Kola zijn. Je ziet ze hieronder.

Voor en na vlak de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers welke afstand de proefpersonen gedurende 6 minuten konden lopen, en hoe vaak ze gedurende 30 seconden uit een stoel konden opstaan. Ze ontdekten dat Gotu Kola de prestaties in beide tests verbeterde.


Fitter door Gotu KolaFitter door Gotu Kola


Fitter door Gotu Kola


De onderzoekers lieten de proefpersonen ook knijpen in een veer, maar de suppletie had geen invloed op de kracht in de handen van de deelnemers.

"In conclusion, our study clearly demonstrated the potential of Centella asiatica to improve muscle strength, especially the muscle of the lower extremities", schrijven de onderzoekers. "Centella asiatica might be useful as a natural resource in the development of functional foods improving the daily physical activity in the healthy elderly."

De onderzoekers vonden geen duidelijke relatie tussen dosis en effect. Dat komt, vermoeden ze, omdat de extracten niet waren gestandaardiseerd op de belangrijkste actieve stoffen in Gotu Kola. Die zijn nog onbekend.

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:579467.

Meer:
Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter (17-11-2012)
Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen (21-9-2012)