Opgepoetst: 26-9-2021
Opgeladen: 27-11-2012
Opgeborgen in: Plantenextracten, Ongewone anabole strategieën
Translation: Fitter with Gotu Kola (7-1-2013)

Humane studie: fitter door Gotu Kola

Drie maanden suppletie met een extract van de longevity herbal Gotu Kola - wetenschappelijke naam: Centella asiatica - maakt 65-plussers fitter. Na drie maanden suppletie kunnen ze sneller lopen en is de spierkracht in hun benen toegenomen. Dat is de uitkomst van een experiment dat onderzoekers van Khon Kaen University in Thailand publiceerden in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.


Fitter door Gotu Kola


Gotu Kola
Aziatische koks gebruiken Gotu Kola als smaakmaker, Aziatische traditionele genezers kennen het als een adaptogeen. Adaptogenen zijn stoffen met een brede versterkende werking. Ze zouden veroudering afremmen, gebruikers in staat stellen tot zwaardere fysieke inspanning, en vaak ook een pro-seksueel effect hebben. Dat geldt allemaal ook voor Gotu Kola. Je kunt supplementen met Gotu Kola kopen in praktisch elke apotheek of supplementenwinkel.

Studie
De onderzoekers wilden weten of Gotu Kola inderdaad de eigenschappen heeft die de folklore eraan toeschrijft, en gaven 80 proefpersonen gedurende 12 weken elke dag een capsule met daarin 0 [de placebogroep], 250, 500 of 750 milligram Gotu Kola-extract.

De extracten waren op waterbasis. Elke gram bevatte 29.9 milligram tannic acid, 1.1 milligram asiaticoside en 48.9 milligram asiatic acid. Etnofarmacologen vermoeden dat asiatic acid en analogen daarvan de bio-actieve stoffen in Gotu Kola zijn. Je ziet ze hieronder.


Fitter door Gotu Kola


Resultaten
Voor en na vlak de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers welke afstand de proefpersonen gedurende 6 minuten konden lopen, en hoe vaak ze gedurende 30 seconden uit een stoel konden opstaan. Ze ontdekten dat Gotu Kola de prestaties in beide tests verbeterde.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Fitter door Gotu Kola


De onderzoekers lieten de proefpersonen ook knijpen in een veer, maar de suppletie had geen invloed op de kracht in de handen van de deelnemers.

Hoe Gotu Kola volgens de onderzoekers mogelijk werkt, vat de figuur hieronder samen.


Fitter door Gotu Kola


Conclusie
"In conclusion, our study clearly demonstrated the potential of Centella asiatica to improve muscle strength, especially the muscle of the lower extremities", schrijven de onderzoekers.

"Centella asiatica might be useful as a natural resource in the development of functional foods improving the daily physical activity in the healthy elderly."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:579467.

Meer:
Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten (29-5-2017)
Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter (17-11-2012)
Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen (21-9-2012)


Vitamine C maakt spieren ouderen sterker Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker

Vitamine C maakt spieren ouderen sterker
Hoe meer vitamine C er op latere leeftijd in je bloed zit, hoe sterker zijn je spieren.

Pycnogenol maakt zeventigplussers sterker en fitter
Wat jammer dat de auteurs van de Pycnogenolstudie waarover we vandaag een stukje schrijven er zo'n potje van hebben gemaakt...

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker
Een supplement met een extract van een paddenstoel die wereldwijd in bossen en parken groeit, vergroot misschien zowel de spierkracht als het uithoudingsvermogen.