Opgeladen: 17-6-2024
Opgeborgen in: Probiotica, Skinceuticals
Translation: Traditional fermented foods protect against eczema (18-6-2024)

Gefermenteerde voedingsmiddelen beschermen tegen eczeem

Wat supplementen met probiotica kunnen, kunnen traditionele gefermenteerde voedingsmiddelen ook. Ze beschermen tegen eczeem of, zoals dermatologen liever zeggen, atopic dermatitis.


Gefermenteerde voedingsmiddelen beschermen tegen eczeem


Studie
Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteiten van Hoseo en Keimyung, publiceerden in 2016 in Nutrition Research een epidemiologische studie waarin ze de gegevens van 9763 volwassen Koreanen analyseerden. De studiedeelnemers hadden in 2012-2013 meegedaan aan de Korean National Health and Nutrition Examination Survey.

De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de studiedeelnemers en onderscheidden daarin vijf patronen - een patroon met veel gefermenteerde producten, een patroon met veel groenten en fruit, een patroon met veel rijst en granen, een patroon met veel vlees en ultra-processed foods en tenslotte een patroon met veel koffie en chocolade.

Vervolgens bepaalden de Koreanen of er een verband was tussen het voedingspatroon en eczeem.

Resultaten
Een voedingspatroon met veel traditionele Koreaanse gefermenteerde producten reduceerde de kans op eczeem. In de groep die minstens 3 keer per dag doenjang, chungkookjang, kimchi of makgeolli consumeerde [FF], vonden de onderzoekers 45 procent minder vaak eczeem.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Gefermenteerde voedingsmiddelen beschermen tegen eczeem


Een voedingspatroon met veel industrieel geproduceerde intensief bewerkte levensmiddelen [MP] vergrootte de kans op eczeem, een dieet met veel groenten en fruit [VF] had geen effect, net als een voedingspatroon met veel rijst en graanproducten [RG]. Een hoge inname van koffie en cacao [CC] beschermde weer wel tegen eczeem.

Mechanisme
Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen bronnen zijn van vitamine B12 en vitamine K, maar ook van specifieke immunomodulerende peptides. Die stoffen kunnen misschien eczeem afremmen, speculeren de onderzoekers.

Probiotica als Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivaris, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium lactis en Bifidobacterium breve kunnen bovendien in de darmen het immuunsysteem stimuleren om auto-immuunreacties af te zwakken - en zich meer te richten op het bevechten van pathogenen.

De beschermende werking van koffie en cacao is misschien het werk van fenolen in die producten, vermoeden de onderzoekers tenslotte. Die zouden wel eens ontstekingen kunnen afremmen.

Conclusie
"High consumption (more than times/month) of fermented foods such as doenjang, chungkookjang, kimchi, fermented seafood, makgeolli, and beer was associated with a lower prevalence of atopic dermatitis", resumeren de Koreanen.

"In contrast, the dietary patterns of mainly consuming meat and processed foods were very strongly associated with a higher prevalence of atopic dermatitis.

"These results suggest that the westernization of dietary patterns, including less consumption of fermented foods, was highly associated with the increased prevalence of atopic dermatitis."

"This information can be used to develop nutrition education programs for the general population designed to decrease risk factors for atopic dermatitis."

Bron:
Nutr Res. 2016 Feb;36(2):125-33.

Meer:
Deze probiotica verzachten eczeem (15-6-2024)
Minder geraffineerde granen en meer groenten | Eczeem bestrijden met voeding (22-5-2024)
Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem (5-6-2023)
EPA reduceert eczeem (30-5-2023)


Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probiotica Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen Al bij een verrassend geringe inname hebben Aloe vera-sterolen een positief effect op de huid

Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probiotica
Als je gelooft in de heilzame werking van probiotica van het Lactobacillus of Bifidobacterium-type, maak dan dan zelf je yoghurt.

Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen
Gefermenteerde zuivel vermindert de activiteit van CRP en verhoogt die van interferon-gamma.

Probiotica wapenen immuunsysteem...
...tegen kankercellen en ziektekiemen. Metastudie.