Opgeladen: 15-6-2024
Opgeborgen in: Probiotica, Skinceuticals
Translation: These probiotics reduce atopic dermatitis (16-6-2024)

Deze probiotica verzachten eczeem

Naast supplementen met omega-3-vetzuren en vitamine D en een gezonder voedingspatroon met minder geraffineerde granen en meer groenten kunnen ook probiotica eczeem helpen verminderen. Dat suggereert een metastudie die is verschenen in de Journal of Health, Population and Nutrition.


Probiotica verzachten eczeem


Studie
In 2022 publiceerden Indonesische dermatologen, verbonden aan de Universitas Airlangga, een meta-analyse van 6 eerder verschenen trials waarin patiënten met een niet-extreme vorm van eczeem probiotica kregen. In totaal werkten 241 patiënten als proefpersoon aan de trials mee.

De Indonesiërs aggregeerden de gegevens uit de studies en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
In 3 van de 6 studies hadden onderzoekers het effect van suppletie met probiotica aan de hand van de Scoring Atopic Dermatitis (SCORAD). Daarin zitten objectieve elementen die dermatologen vaststellen, maar ook subjectieve elementen die eczeempatiënten zelf rapporteren.

De maximale score is 100, de laagste 0.

Suppletie met probiotica verminderde de score met gemiddeld 8 punten. Eczeemklachten die voor suppletie een rapportcijfer van 6 kregen, kregen aan het einde van de suppletieperiode dus nog maar een 5.2.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Probiotica verzachten eczeem


In de 3 studies kregen proefpersonen 8-16 weken elke dag een supplement met beproefde probiotica als Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius of Bifidobacterium breve.

Suppletie met probiotica verbeterde in de gebruikte studies ook de kwaliteit van leven van de proefpersonen.

Mechanisme
De metastudie kon geen effect vinden op de cytokines die het immuunsysteem aansturen en autoimmuunreacties kunnen aanjagen of afremmen. De onderzoekers vermoeden dan ook dat probiotica bij mensen met eczeem iets doen in de darmen. Ze speculeren dat probiotica de darmwand gezonder maken. Daardoor kunnen stoffen die eczeem triggeren minder makkelijk in het lichaam komen.

Conclusie
"Probiotics can be used as adjuvant treatment of adult atopic dermatitis", concluderen de onderzoekers.

Binnenkort meer.

Bron:
J Health Popul Nutr. 2022 Aug 17;41(1):37.

Meer:
Minder geraffineerde granen en meer groenten | Eczeem bestrijden met voeding (22-5-2024)
Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem (5-6-2023)
EPA reduceert eczeem (30-5-2023)


Je huid gezonder maken met collageen? Zo weinig heb je nodig... Net als pinitol beschermt piceatannol de huid - maar dan anders Al bij een verrassend geringe inname hebben Aloe vera-sterolen een positief effect op de huid

Je huid gezonder maken met collageen? Zo weinig heb je nodig...
Als het gaat om producten die de huid jong en gezond houden, is collageen is misschien wel het best bestudeerde supplement.

Net als pinitol beschermt piceatannol de huid - maar dan anders
Zouden pinitol en piceatannol elkaars effect op de huid versterken?

Al bij een verrassend geringe inname hebben Aloe vera-sterolen een positief effect op de huid
Hun werking is zo sterk, dat suppletie met slechts 20 microgram per dag de elasticiteit en hydratie van de huid verbetert.