Opgeladen: 19-1-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantenextracten, Gember, Echinacea
Translation: Co-supplementation with ginger + echinacea strengthens regular Covid-19 treatment (20-1-2024)

Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19

Echinacea vermindert de symptomen van een virusinfectie, schreven we een paar jaar geleden. Gember doet dat ook. De virusremmende werking is zelfs aangetoond bij mensen met Covid. Je kunt je dus afvragen wat er gebeurt als echinacea en gember met elkaar combineert. In 2021 verscheen een trial die een antwoord op die vraag geeft.


Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19


Studie
De trial waarover we het hebben verscheen in de Journal of Complementary & Integrative Medicine. Hij is verricht door onderzoekers van Saveh University of Medical Sciences in Iran. In Iran is de invloed van grote farmaceutische ondernemingen beperkt en hebben onderzoekers dus nog de mogelijkheid om de effecten van mineralen, vitamines en natuurlijke plantaardige extracten te bestuderen. Waarom dat in onze contreien anders is, is een lang verhaal waarmee we je nu niet lastig gaan vallen.

De onderzoekers behandelden in de lente van 2020 100 mensen van 18-65 jaar met een betrekkelijk milde vorm van Covid gedurende 7 dagen met hydroxychloroquine. Over hydroxychloroquine is veel te vertellen, maar ook daarmee gaan we je nu niet lastigvallen.

Bij de helft van de proefpersonen bleef het daarbij [Control]. De andere helft kreeg naast deze reguliere behandeling ook supplementen [Experimental]. Drie maal daags slikten de proefpersonen een tablet met een echinacea-extract en twee tabletten met elk 500 milligram gember-extract.

Resultaten
Voordat de studie begon, hadden de twee groep ongeveer dezelfde symptomen. Een verschil was dat de experimentele groep significant meer last had van hoesten.


Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19

Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19


Zeven dagen later waren de proefpersonen in de experimentele groep in beter doen dan de proefpersonen in de controlegroep. Ze hadden minder last van hoesten, hadden minder spierpijn en konden beter ademhalen.

In de controlegroep belandden minder proefpersonen alsnog in het ziekenhuis dan in de experimentele groep, maar dat verschil was niet statistisch significant.


Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19


Conclusie
"Taking into account the efficiency and trivial side-effects of Zingiber officinale and Echinacea, using them for alleviation and control of the clinical symptoms in Covid-19 outpatients is recommended", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Complement Integr Med. 2021 Mar 31;18(4):775-81.

Meer:
Als virusremmer overtreft Echinacea purpurea oseltamivir (2-2-2021)
Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind (17-5-2018)
Echinacea beschermt tegen virussen in het vliegtuig (10-10-2012)
Samen werken Echinacea en Cat's Claw beter (4-7-2011)


Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus

Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger
Gember zet het immuunsysteem een tandje hoger. De hoeveelheid 6-gingerol - de belangrijkste actieve stof in gember - die je daarvoor nodig hebt, is bescheiden.

Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent
Voor het geval dat SARS-CoV-2 nog enkele pijlen op zijn boog heeft, lazen we nog maar een Chinese trial waarin suppletie met gember het herstel van Covid-19 versnelt.

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus
Het zou zomaar kunnen dat verse gember - dus gemberwortels, niet het gedroogde gemberpoeder - bescherming biedt tegen het gewone maar wel zeer vervelende verkoudheidsvirus.