Opgeladen: 23-5-2022
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: Dietary diversity increases your life span (24-5-2022)

Eet gevarieerd, leef langer

Een dieet met veel groenten is gezond, en helpt je een beetje om oud te worden en toch gezond te blijven. Dat voedingspatroon wordt nog gezonder door variatie.


Eet gevarieerd, leef langerStudie
Spaanse onderzoekers, verbonden aan het Instituto de Investigacion Sanitaria y Biomedica de Alicante, analyseerden de gegevens van 1540 deelnemers aan de Valencia Nutrition Survey.

Toen de studie begon, waren de participanten 20-97 jaar. De onderzoekers volgden de deelnemers 18 jaar. In die periode overleden 430 studiedeelnemers. Veertig procent overleden als gevolg van een cardiovasculaire aandoening.

De onderzoekers kenden het dieet van de studiedeelnemers, en gingen op zoek naar correlaties tussen de voeding van de participanten en hun sterftekans.

Resultaten
Hoe gevarieerder het voedingspatroon van de studiedeelnemers, hoe geringer was de kans dat zij overleden gedurende de 18 jaar dat de studie duurde. De onderzoekers ontdekten dat een gevarieerd voedingspatroon in ieder geval leidde tot een geringere kans op overlijden als gevolg van hart- of vaatziekten.


Eet gevarieerd, leef langerEet gevarieerd, leef langerToen de onderzoekers de studiedeelnemers aan hand van de variatie in hun voedingspatroon [DDS] verdeelden over 4 even grote groepen [Quartiles], zagen zij de sterftekans bij de groep met de op-1-na-grootste variatie [Quartile 3] 29 procent kleiner was dan die van de groep met de geringste variatie. Bij de groep met de grootste variatie [Quartile 4] was dat 30 procent.

Toen de Spanjaarden hun gegevens uitsplitsten naar afzonderlijke groepen levensmiddelen, vonden ze de sterkste verbanden als ze keken naar het effect van een gevarieerde inname van groenten.

De tabel hieronder is verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Eet gevarieerd, leef langerConclusie
"A higher diversity in food intake, particularly in vegetables, may be associated with a lower risk of all-cause and CVD mortality", vatten de Spanjaarden de uitkomsten van hun studie samen.

Ander onderzoek
In 2020 schreven we over een Japans onderzoek waarin een gevarieerde voeding de sterftekans van 60-plussers verminderde. In dat onderzoek reduceerde gevarieerde voeding de kans op dodelijke vormen van kanker.

Bron:
Nutrients. 2022 Apr 11;14(8):1583.

Meer:
Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer (17-3-2022)
Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt (10-1-2022)
Eet paddenstoelen en leef langer (5-1-2022)


Dit is de aller-aller-ongezondste voedingsgewoonte van allemaal | En dit is de aller-aller-gezondste...

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie

4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven

Dit is de aller-aller-ongezondste voedingsgewoonte van allemaal | En dit is de aller-aller-gezondste...
De allerongezondste voedingsgewoonte is volgens een Amerikaans-Chinees onderzoek het snacken met chips en koekjes. De allergezondste voedingsgewoonte is een avondmaaltijd met een royale hoeveelheid groenten.

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis
Metastudie.

4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd, verhogen hun kansen als ze vruchtensap uit hun dieet knikkeren maar wel veel bladgroenten, broccoli en blauwe bessen consumeren.