Opgeladen: 11-7-2020
Opgepoetst: 17-2-2015
Opgeborgen in: Cortisolblokkers, Groene thee, Plantenextracten
Translation: Green tea inhibits cortisol synthesis (19-3-2015)

Groene thee remt aanmaak cortisol

Groene thee remt aanmaak cortisol
Groene thee is een cortisolremmer, en misschien ook nog wel een hele effectieve. Dat ontdekten farmacologen van University Medical School Schleswig-Holstein in Duitsland. De onderzoekers deden in vitro-onderzoek. We kunnen je dus nog niet blij maken met concrete doseringen.

11-Beta-HSD-1
In het lichaam zet het enzym 11-beta-HSD-1 het inactieve hormoon cortison om in het stresshormoon cortisol. Een ander enzym, 11-beta-HSD-2, zet cortisol weer om in cortison.


Groene thee remt aanmaak cortisolLaat je in proefdieren 11-beta-HSD-1 minder hard werken, dan verliezen de dieren buikvet. Hun cellen worden gevoeliger voor insuline, hun cholesterolspiegel verbetert en hun bloeddruk zakt. 11-Beta-HSD-1-blokkers zouden wel eens interessant kunnen zijn als medicijn tegen bijvoorbeeld diabetes type-2.

Groene, zwarte en witte thee
In de traditionele Chinese geneeskunde is thee een medicijn tegen diabetes type-2. Is thee een 11-beta-HSD-1-remmer? Omdat ze die vraag wilden beantwoorden stelden de Duitsers levercellen bloot aan extracten van groene, zwarte en witte thee, bij de levercellen ook nog cortison stopten, en vervolgens keken hoeveel cortisol er ontstond.

Alle theesoorten remden het ontstaan van cortisol aanzienlijk, maar groene thee werkte het beste.


Groene thee remt aanmaak cortisolNou zitten er in groene thee legio stoffen. De onderzoekers brachten de belangrijkste daarvan in contact met levercellen, en bepaalden vervolgens hoe goed die de omzetting van cortison naar cortisol konden afremmen. Twee theebestanddelen, (-)-epigallocatechin galate [EGCG] en (-)-gallocatechin [GC], ontpopten zich als cortisolremmers.


Groene thee remt aanmaak cortisol

Groene thee remt aanmaak cortisolDe onderzoekers konden aan de hand van ruimtelijke modellen van 11-beta-HSD-1 berekenen hoe EGCG de werking van het enzym uitschakelt. Het pikt in het enzym de plek in die eigenlijk bedoeld is voor cortison. [Figuur] De omzetting van cortison in cortisol wordt daardoor onmogelijk.

Slot
"Our results decipher the mechanism by which catechins such as EGCG, or green tea in general, have been successfully consumed for thousand of years for general health benefits", schrijven de onderzoekers.

"These polyphenolic compounds may serve as model structures for the development of novel agents to treat the metabolic syndrome and related diseases."

Bron:
PLoS One. 2014 Jan 3;9(1):e84468.

Meer:
Supplement met galacto-oligosaccharides verlaagt aanmaak cortisol (27-12-2014)
Relora vermindert stress en verlaagt cortisolspiegel (15-4-2014)
Combinatie van L-lysine en L-arginine vermindert stress en verlaagt cortisolspiegel (3-2-2014)


Groene thee verbetert cholesterolspiegel Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee Langer leven? Drink drie koppen thee per week...

Groene thee verbetert cholesterolspiegel
Groene thee is razend gezond. Groene thee maakt afslanken een beetje makkelijker, vermindert de kans op kanker en lijkt ook veroudering te vertragen.

Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee
Groene thee is niet het meest spectaculaire afslanksupplement op de markt. Maar daar staat tegenover dat groene thee werkt.

Langer leven? Drink drie koppen thee per week
Als je op basis van allerlei dierstudies het idee hebt gekregen dat thee alleen gezond is als je jezelf volgiet met liters thee, of allerlei hooggedoseerde thee-extracten slikt, dan hebben we goed nieuws voor je.