05.08.2014

Steunende tennisspeler, snellere bal

Voor de ene tennisliefhebber is het een bron van vermaak, voor de andere een bron van ergernis: het steunen en grommen waarmee sommige spelers hun slagen kracht bijzetten. Bewegingswetenschappers van de University of Nebraska at Omaha hebben ontdekt dat al dat gesteun en gegrom een heuse functie heeft. Volgens hun studie produceren steunende spelers snellere ballen.Grunting
Steunende tennisspeler, snellere bal
Voor sportcommentatoren zijn steunende tennisspelers een dankbaar gespreksonderwerp, maar wetenschappelijk onderzoek naar grunting in tennis was er nog niet. Dus zorgden de onderzoekers ervoor dat er zulk onderzoek kwam.

Onderzoeksopzet
De onderzoekers lieten 10 - 5 mannelijke en 5 vrouwelijke - tennisspelers 5 keer gedurende 2 min achter elkaar ballen slaan, zowel forehand als backhand. Vervolgens bepaalden de onderzoekers met een draagbare radar de snelheid van de ballen. Tussen de sessies namen de spelers 1 min rust.

De ene keer sloegen de spelers met hun mond dicht [No Grunt]; de andere keer moesten ze steunen [Grunt]. Je ziet in de figuur hieronder dat de ballen die de spelers al steunend sloegen sneller waren.


Steunende tennisspeler, snellere bal


Conclusie
"The results of this study provide an evidence base for using grunting as a means of enhancing sport performance", schrijven de onderzoekers. "Our study shows benefits for hitting groundstrokes in tennis with greater velocity It may be worthwhile for players and coaches in tennis and other sports to experiment with grunting to determine possible improvement in performance."

Bron:
J Strength Cond Res. 2014 Jul;28(7):1915-9.

Meer:
Koolhydraatsuppletie van weinig betekenis in tennis (21-10-2013)