Opgeladen: 2-7-2021
Opgeladen: 5-8-2014
Opgeborgen in: Rommelhok
Translation: Grunting tennis player, faster ball (25-8-2014)

Steunende tennisspeler, snellere bal

Steunende tennisspeler, snellere bal
Voor de ene liefhebber van tennis is het een bron van vermaak, voor de andere een bron van ergernis: het steunen en grommen waarmee sommige spelers hun slagen kracht bijzetten. Bewegingswetenschappers van de University of Nebraska at Omaha hebben ontdekt dat al dat gesteun en gegrom een heuse functie heeft. Volgens hun studie, die verscheen in de Journal of Strength and Conditioning Research, produceren steunende spelers snellere ballen.Grunting
Voor sportcommentatoren zijn steunende tennisspelers een dankbaar gespreksonderwerp, maar wetenschappelijk onderzoek naar grunting in tennis was er nog niet. Dus zorgden de onderzoekers ervoor dat er zulk onderzoek kwam.

Onderzoeksopzet
De onderzoekers lieten 10 - 5 mannelijke en 5 vrouwelijke - tennisspelers 5 keer gedurende 2 minuten achter elkaar ballen slaan, zowel forehand als backhand. Vervolgens bepaalden de onderzoekers met een draagbare radar de snelheid van de ballen. Tussen de sessies namen de spelers 1 minuut rust.

De ene keer sloegen de spelers met hun mond dicht [No Grunt]; de andere keer moesten ze steunen [Grunt]. Je ziet in de figuur hieronder dat de ballen die de spelers al steunend sloegen sneller waren.


Steunende tennisspeler, snellere bal


Conclusie
"The results of this study provide an evidence base for using grunting as a means of enhancing sport performance", schrijven de onderzoekers.

"Our study shows benefits for hitting groundstrokes in tennis with greater velocity It may be worthwhile for players and coaches in tennis and other sports to experiment with grunting to determine possible improvement in performance."

Bron:
J Strength Cond Res. 2014 Jul;28(7):1915-9.

Meer:
Tennisser op natriumcitraat wint vaker (7-6-2019)
Bietensap voor sprinters, voetballers en vechtsporters (en tennissers) (19-12-2016)
Koolhydraatsuppletie van weinig betekenis in tennis (21-10-2013)


Je traint beter door muziek met 190 bpm Aanmoediging maakt sterker en fitter Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur

Je traint beter door muziek met 190 bpm
Door muziek kun je intensiever trainen, zonder dat je die training als zwaarder of vermoeiender ervaart.

Aanmoediging maakt sterker en fitter
De hoeveelheid kracht die je maximaal kunt ontwikkelen en de hoeveelheid zuurstof die je maximaal kunt opnemen worden groter als iemand je aanmoedigt.

Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur
Sporters die mentale technieken willen aanleren waarmee ze beter kunnen presteren hoeven niet af te reizen naar afgelegen kloosters in de Himalaya, om in de leer te gaan bij mystieke boeddhistische monniken.