Opgeladen: 7-8-2019
Opgeborgen in: Duursportsupplementen
Translation: Sodium citrate allows tennis player to win more often (8-8-2019)

Tennisser op natriumcitraat wint vaker

Tennisser op natriumcitraat wint vaker
Als tennisspelers twee uur voor een wedstrijd supplementen met natriumcitraat innemen, neemt hun kans op een overwinning met ongeveer een derde toe. Dat schrijven Braziliaanse sportwetenschappers, verbonden aan de University of Campinas, in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Maar de dosis die de Brazilianen gebruikten was wel errug hoog...

Studie
De Brazilianen lieten bij 10 jonge mannelijke tennisspelers, die allemaal actief waren op nationaal niveau, bij verschillende gelegenheid een potje tennis spelen. De ene keer speelden de proefpersonen twee uur nadat ze een astronomische dosis natriumcitraat hadden gekregen, de andere keer nadat ze een placebo hadden gekregen.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen een dosis van 500 milligram natriumcitraat per kilo lichaamsgewicht. Die stof zat in capsules, die elk 500 milligram bevatten. De spelers slikten dus een capsule per kilo lichaamsgewicht. Oef.

Resultaten
Suppletie met natriumcitraat verlaagde voor en na het spel de hoeveelheid melkzuur [La] in het bloed van de spelers, en verhoogde de pH-waarde.


Tennisser op natriumcitraat wint vaker

Tennisser op natriumcitraat wint vaker


Het supplement vergrootte de kans dat de speler een spel wonnen [hierboven], en dat had alles te maken met de metabole effecten van natriumcitraat. De onderzoekers vonden een verband tussen de pH-waarde van het bloed van de proefpersonen en het aantal keren dat ze een spel wonnen.

Hoe groter die pH-waarde was, hoe groter de kans op winnen [hieronder].


Tennisser op natriumcitraat wint vaker


Bijwerkingen
Drie spelers klaagden over bijwerkingen van het supplement, zoals "abdominal pain, epigastric pain, abdominal noises, bloating, urge to burp, loss of appetite and flatulence". Twee proefpersonen hadden last van hoofdpijn.

Na inname van de capsules zonder actieve stoffen rapporteerden de proefpersonen geen bijwerkingen.

Conclusie
"The current findings suggest that sodium citrate supplementation is an effective ergogenic aid to enhance skilled tennis performance", resumeren de Brazilianen.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2019 Aug 1;16(1):32.

Meer:
Steunende tennisspeler, snellere bal (5-8-2014)
Koolhydraatsuppletie van weinig betekenis in tennis (21-10-2013)


Natriumcitraat maakt duursporters sneller De vier allerbeste supplementen voor hardlopers Magnesiumcitraat geeft hartpatienten meer uithoudingsvermogen

Natriumcitraat maakt duursporters sneller
Natriumcitraat, een zure verbinding die je als E331 wel eens tegenkomt in levensmiddelen, laat doortrainde hardlopers scherpere tijden op de vijfduizend meter neerzetten.

De vier allerbeste supplementen voor hardlopers
Natriumcitraat, cafeïne, natriumbicarbonaat en koolhydraten. Dat zijn, voor zover je dat uit de beschikbare studies kunt afleiden, de beste supplementen waarmee hardlopers hun prestaties kunnen verbeteren.

Magnesiumcitraat geeft hartpatiënten meer uithoudingsvermogen
Aldus Weense onderzoekers in een al wat ouder onderzoek. De suppletieperiode was een half jaar.