Opgepoetst: 14-6-2020
Opgeladen: 20-8-2014
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Mediatie & yoga
Translation: Daily half hour of meditation protects against burnout (9-9-2014)

Half uur mediteren per dag beschermt tegen burnout

Half uur mediteren per dag beschermt tegen burnout
Als je gebukt gaat onder continue psychologische stress, en vreest dat je daardoor vroeg of laat een depressie of burnout zult krijgen, denk dan eens aan meditatie. Onderzoekers van Kaiser Permanente Northwest rapporteren in The Permanente Journal dat een half uur mediteren per dag leraren beschermt tegen burnout.

Transcendente Meditatie
Maharishi Mahesh Yogi introduceerde een halve eeuw geleden Transcendente Meditatie in het Westen, en bouwde daarom heen een heus imperium. Transcendente Meditatie is een eenvoudige mentale techniek, die stress vermindert. Twee keer 15-20 minuten mediteren per dag is volgens studies voldoende om de aanmaak van stresshormonen te verminderen en de kans op ziekte te verlagen.

Studie
In de VS, maar ook daarbuiten, ervaart meer dan de helft van de leraren stress. Dat heeft alles te maken met het verbod op het gebruik van stroomstokken, broodroosters en pepperspray om leerlingen in klaslokalen te motiveren tot nog oplettender gedrag.

De onderzoekers onderwierpen veertig van deze leraren aan een experiment. Ze hadden allemaal al enkele jaren werkervaring. De helft van hen fungeerde als een controlegroep, en bleef gewoon doorgaan met het oplopen van psychische trauma's voor de klas. De andere helft kreeg onderricht over Trancendente Meditatie, en mediteerde thuis gedurende 4 maanden twee keer per dag 15-20 minuten.

Effecten
Voor en na de 4 maanden bepaalden de onderzoekers aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten de mate van stress, depressiviteit en de kans op burnout bij de leraren. Je ziet hieronder dat de leraren die mediteerden op alle drie die items beter scoorden.


Half uur mediteren per dag beschermt tegen burnout


Conclusie
"The study has important implications for reducing psychological distress and burnout in teachers and support staff", schrijven de onderzoekers. "This, in turn, may affect both classroom teaching and mental and physical health."

"Results suggest that additional studies of Transcendental Meditation in other stressful work environments, such as health care, may also be warranted."

Sponsors
Het onderzoek is betaald door de scholengemeenschap waar de leraren werkten, en door de David Lynch Foundation.

Bron:
Perm J. 2014 Winter;18(1):19-23.

Meer:
Meditatie voorkomt verkoudheid (15-11-2012)
Meditatie vertraagt moleculaire veroudering (11-5-2012)
Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie (24-2-2009)


Meditatie houdt het concentratievermogen intact als de jaren gaan klimmen Het ego laat zich niet opzijschuiven door yoga en meditatie Kwartiertje mediteren ongeveer gelijk aan dagje vrij

Meditatie houdt het concentratievermogen intact als de jaren gaan klimmen
Als je ouder wordt, neemt je vermogen om te concentreren meestal af. Verouderende hersenen produceren nu eenmaal meer ruis. Intensieve meditatie kan het vermogen om de aandacht te focussen op peil houden.

Het ego laat zich niet opzijschuiven door yoga en meditatie
Het idee achter yoga en meditatie is dat je afstand leert nemen van het mechanisme in je hoofd dat psychologen aanduiden met 'ego' noemen, en dat jij 'ik' noemt. Volgens Duitse psychologen hebben yoga en meditatie echter een tegenovergesteld effect.

Kwartiertje mediteren ongeveer gelijk aan dagje vrij
Je merkt aan je humeur dat je toe bent aan een paar dagen vrij, maar dat zit er op dit moment dus even niet in. In dat geval kan meditatie misschien helpen, ontdekten psychologen van de universiteit van Groningen.