|
Harde werkers leven langer
Harde werkers zijn doodwerkers, hoor je wel eens beweren. Mannen en vrouwen die zich het schompes werken om verder te komen leven niet lang. De stress van de verplichtingen die ze zichzelf opleggen verkort hun leven. Klinkt logisch, maar volgens psychologen van de University of California is het tegenovergestelde waar.
De Terman-studie
Termans interesse beperkte zich niet tot minderwaardige mensen die zich volgens hem niet mochten voortplanten. Hij was ook geboeid door begaafde kinderen. In 1921 begon hij het Genetic Studies of Genius-project, waarin hij een grote groep hoogintelligente jongens langdurig wilde volgen.
Terman overleed in 1956, maar het project dat hij opstartte loopt nog steeds. Nog steeds volgen psychologen de begaafde schoolkinderen uit de vroege jaren twintig. De licht-fascistische insteek van het project is verlaten en het is omgedoopt tot de Terman Life Cycle Study.
Studie
Resultaten
Carrière maken verlengt dus het leven. Nou is er een psychologische eigenschap die samengaat met langer leven, maar ook meebepaalt hoeveel succes je hebt in je carrière. Dat is - op z'n Engels - conscientiousness. Mensen met conscientiousness hebben zelfdiscipline en ambitie, denken na voordat ze iets doen en zijn netjes, georganiseerd en zorgvuldig. Het zijn harde werkers bij uitstek.
Conscientiousness
Ook in de Termanstudie ging conscientiousness samen met een langere levensduur. Toen de onderzoekers de effecten van carrière-succes en conscientiousness uit elkaar plukten, ontstond de figuur hierboven.
Als je conscientiousness bent, is ook zonder maatschappelijk succes je sterftekans lager. Harde werkers leven dus altijd langer, ongeacht hun succes. Hoe minder succes ze hebben, des te groter is het beschermende effect van hun eigenschap. Maar maatschappelijk succes beschermt op zichzelf ook. Als het harde werken wordt beloond met succes, des te beter.
Bron:
Meer:
|
|