Opgeladen: 20-8-2022
Opgeborgen in: Hesperetine & hesperidine, Levensverlenging & supplementen
Translation: Hesperetin, the cellular rejuvenator from citrus fruits (21-8-2022)

Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchten

Hesperetine, een flavonoid in citrusvruchten, verlengt misschien de levensduur. Volgens een Taiwanese dierstudie verjongt hesperetine de mitochondria. Daardoor stopt hesperetine de veroudering van spieren, de lichaamssamenstelling en de glucosehuishouding.


Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchtenHesperetine
Hesperetine is een flavonoid, net als quercetine. Hieronder zie je een figuur die hesperetine vergelijkt met een aantal andere verwante stoffen. In de bio-organische flavonoidchemie draait alles om kleine verschillen die je snel over het hoofd ziet (en nog sneller weer vergeet).

In de dierstudie waarmee we je vandaag gaan vervelen gaven onderzoekers muizen hesperetine in zijn kale vorm. Wetenschappers hebben zich vooral bezig beziggehouden met versuikerde analogen van hesperetine. Die krijgen we in hoeveelheden van meerdere tientallen milligrammen binnen via onder meer citrusvruchten. Deze analogen kun je waarschijnlijk, samen met cafeïne of synefrine, gebruiken als afslanksupplement.


Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchtenStudie
Taiwanese onderzoekers, verbonden aan Chang Gung University, hadden in eerdere studies ontdekt dat het flavonoid hesperetine in cellen de aanmaak van het longevity-eiwit cisd2 verhoogt. Cisd2 is nog niet zo bekend als klotho, PPAR-gamma en Sirt1, maar als het aan de onderzoekers ligt, dan komt daar verandering in.

De Taiwanezen gaven een groep oudere labmuizen gedurende enkele maanden via hun voer een fikse dosis hesperetine. Als de muizen volwassen mensen van 70 kilo waren geweest, dan hadden ze dagelijks 700 milligram hesperetine geconsumeerd.

Muizen in de twee controlegroepen kregen voer zonder toevoegingen. In de ene controlegroep waren de muizen net zo oud als de dieren in de experimentele groep. In de andere controlegroep waren ze nog jong.

Resultaten
Hoewel de toediening van hesperetine pas begon toen de proefdieren niet meer piepjong waren, verlengde het flavonoid de gemiddelde levensduur van de muizen [we bedoelen eigenlijk de mediaan] met bijna 9 procent.


Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchtenDe onderzoekers ontdekten dat hesperetine de veroudering van de hartspier vertraagde en de gevoeligheid voor insuline op peil hield. Suppletie met hesperetine verminderde ook de afbraak van spierweefsel en remde de toename van vetweefsel.

Door suppletie verbruikten de muizen bovendien meer energie.

Dat vertellen de figuren hieronder.


Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchten


Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchtenHesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchtenMechanisme
Hierboven zie je hoe hesperetine veroudering kon afremmen. Het flavonoid verhoogde de hoeveelheid van het eiwit cisd2. Cisd2 speelt een nog niet opgehelderde rol in de werking van mitochondria.

Mitochondria zijn cellulaire energiecentrales. Ze zetten voedingsstoffen om in energie. Veroudering is volgens een grote groep onderzoekers in ieder geval voor een deel het gevolg van steeds slechter functionerende mitochondria.

Humane dosis
"Hesperetin can be rapidly delivered systematically to multiple organs and tissues in vivo", schrijven de onderzoekers.

"Additionally, it has no detectable in vivo toxicity after long-term oral administration for 6-7 months in mice, specifically when supplemented in food at a dose of 100 mg/kg/day, which has a human equivalent dose of 491 mg/60 kg/day."

"Accordingly, it will be of great interest to develop hesperetin as a medicinally or nutritionally functional food for preventive purposes related to extending healthy lifespan and/or therapeutic purpose related to treating age related diseases."

Bron:
J Biomed Sci. 2022 Jul 24;29(1):53.

Meer:
Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten (14-2-2015)
Hesperetin is een antioestrogeen (1-6-2013)
Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel (19-9-2012)


Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint Pepmiddel uit sinaasappel 2S-hesperidine werkt direct na inname Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek

Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint
In sinaasappels zit het flavonoid 2S-hesperidine. Slikken wielrenners daarvan een halve gram per dag - dat komt neer op 2 capsules - dan worden ze significant sneller.

Pepmiddel uit sinaasappel 2S-hesperidine werkt direct na inname
Meer humaan onderzoek.

Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek
Nog meer humaan onderzoek.