Hoe plantaardig was het paleodieet?
In het Stenen Tijdperk aten mensen vooral vlees en vis - en omdat onze genen nog steeds zijn afgestemd op het paleodieet, zouden wij ook vooral vlees en vis moeten eten. Dat beweren sommige voorstanders van het paleodieet. Archeologen van Bar Ilan University, die in Israël een plek bestuderen waar al een kleine achthonderdduizend jaar geleden mensen woonden, doen daar echter ontdekkingen die doen vermoeden dat het paleodieet meer planten bevatte dan we altijd hebben vermoed.
Opgraving
In het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PNAS vertellen Yoel Melamed en zijn collega's binnenkort over hun opgravingen bij Gesher Benot Ya'aqov, een locatie waar al vanaf 780.000 jaar voordat onze jaartelling begon mensen rondliepen. Eigenlijk moet je zeggen: mensachtigen, want de moderne mens bestond toen nog niet. Ook de Neanderthaler en de Heidelbergmens waren nog niet ontstaan.
Paleontologen denken dat wij - de rechtoplopende primaten die zichzelf Homo sapiens noemen - pas zo'n tweehonderdduizend jaar op deze planeet rondlopen.
Eerder ontdekten archeologen op deze plek dat mensachtigen herten hebben geslacht, geroosterd en opgegeten.
Resultaten
Melamed vond bij Gesher Benot Ya'aqov plantaardige resten van in totaal 55 soorten knollen, wortels, fruit, groenten, noten en zaden, die waren verzameld uit de omgeving en hadden gediend als voedsel. Sommige plantendelen vonden de onderzoekers in zulke grote hoeveelheden dat ze waarschijnlijk werden gebruikt als staple foods: ze waren, net zoals rijst en tarwe nu, een hoeksteen van het dieet.
In de figuur hieronder staan aanduidingen als V-4, V-5, V-6 en I-4 voor afzonderlijke archeologische lagen.
Conclusies
Volgens sommige paleoadepten aten mensen in de steentijd geen zaden, knollen en groenten, en kunnen wij dus beter ook geen zaden, knollen en groenten eten. Dat idee klopt niet, suggereren de bevindingen van de Israëli's.
Ook opmerkelijk is dat een aantal van de planten die de onderzoekers terugvonden giftig zijn in rauwe vorm, maar eetbaar worden door verhitting. Daarom denken ze dat de mid-pleistocene mensachtigen knollen, wortels, noten en andere plantaardige producten hebben geroosterd, zoals ze dat ook deden met vlees.
Daarmee gaat een ander idee van sommige paleoaanhangers op de helling: het idee dat het koken en bakken van voedingsmiddelen onnatuurlijk is - en dus ook ongezond.
Bron:
PNAS 2016; published ahead of print December 5, 2016, doi:10.1073/pnas.1607872113.
Meer:
Paleodieet? Supplementen erbij! (15-6-2016)
Paleodieet: eten zoveel je wilt en genoeg hebben aan 1388 kcal/dag (20-1-2011)
Nieuw! Receptenboek uit het Stenen Tijdperk (3-7-2008)
|
|
|
Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch
De harde kern van Atkins-bewonderaars moet niets hebben van het Eco-Atkinsdieet. Toch blijkt uit deze humane studie dat het Eco-Atkinsdieet werkt.
|
Plantaardig low-carb-dieet is gezond
Een low-carb-dieet remt de eetlust. Maar is zo'n dieet op de lange termijn ook gezond? Volgens Amerikaanse epidemiologen van Harvard hangt dat af van het soort low-carb-voedingsmiddelen dat je eet.
|
Plantaardig eiwit ontziet nieren
Canadese onderzoekers vermoeden echter dat een dieet met wat meer eiwitten niet altijd belastend voor de nieren is. Als die eiwitten maar uit planten komen.
|
|