Opgeladen: 31-7-2017
Opgeborgen in: Placebo-effect, Psychologie
Translation: Knowing you're doing physical exercise makes it healthier (10-9-2017)

Kennis over lichaamsbeweging maakt lichaamsbeweging gezonder

De positieve gezondheidseffecten van lichaamsbeweging worden sterker als je het bestaan ervan kent. Dat rapporteerde de Brits-Amerikaanse psycholoog Alia Crum in een studie, die in 2007 verscheen in Psychological Science. Crum ontdekte dat mensen die veel bewegen, maar niet weten hoe gezond hun leefstijl is, een lagere bloeddruk krijgen en gewicht verliezen als ze kennis verwerven over de positieve effecten van beweging.

Studie
Crum en haar begeleider Ellen Langer, in 2007 beiden verbonden aan de universiteit van Harvard, experimenteerden met 84 schoonmakers die werkten in 7 hotels.

Schoonmaken is lichamelijk werk, en dus krijgen schoonmakers volop lichaamsbeweging. Op een werkdag zijn ze 5 - 7.5 uur lichamelijk actief. Maar schoonmakers zien zichzelf dikwijls niet als actieve, laat staan gezonde, mensen.

In 4 van de 7 hotels vertelden de onderzoekers de schoonmakers tijdens een bijeenkomst over de gezondheidseffecten van lichaamsbeweging [Informed], in de 3 andere hotels niet [Control]. Voor en 4 weken na de verstrekking van de informatie bepaalden Crum en Langer de fysieke toestand van de schoonmakers.

Resultaten
De informatie veranderde de perceptie van de proefpersonen. Veel van hen gingen hun werkzaamheden zien als een vorm van lichaamsbeweging, en zichzelf als lichamelijk actieve mensen.


Kennis over lichaamsbeweging maakt lichaamsbeweging gezonderDe verandering van de perceptie had positieve gezondheidseffecten. De proefpersonen verloren meer dan een kilo van hun lichaamsgewicht, gingen een punt terug in vetpercentage, werden slanker in hun taille en kregen een lagere systolische bloeddruk.


Kennis over lichaamsbeweging maakt lichaamsbeweging gezonderConclusie
Voor zover de onderzoekers dat konden nagaan veranderde het gedrag van de proefpersonen de studie niet. "The results of this study provide another example of the power of the placebo effect", schrijven de onderzoekers.

Crum publiceerde recent een studie waarin de mind set de gezondheidseffecten van lichaamsbeweging op een minder positieve manier veranderde. Volgens dat onderzoek verliest lichaamsbeweging een deel van zijn positieve gezondheidseffecten als mensen denken dat die beweging weinig voorstelt.

Bron:
Psychol Sci. 2007 Feb;18(2):165-71.

Meer:
Lichaamsbeweging wordt minder gezond als je denkt dat die weinig voorstelt (22-7-2017)
Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten (8-7-2017)
Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder (7-7-2017)


Hersenspoeling maakt ouderen fitter

Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser

Je kunt spieren trainen door aan trainen te denken

Hersenspoeling maakt ouderen fitter
Zestigplussers worden fitter als ze door een eenvoudige hersenspoeltechniek positiever over veroudering en ouderen gaan denken.

Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser
Als vijftigplussers een positieve boodschap over hun fysieke functioneren krijgen, voelen ze zich jonger. En worden acuut een beetje sterker.

Je kunt spieren trainen door aan trainen te denken
Spieren worden niet alleen sterker als je in de gym onder het ijzer ligt. Dat gebeurt ook als je alleen maar denkt dat je traint...