Opgeladen: 17-8-2016
Opgeborgen in: Cortisolblokkers, Longevity
Translation: People with low cortisol levels have younger looking face for longer (21-12-2016)

Lage cortisolspiegel, langer jong in je gezicht

Hoe minder cortisol er in je lichaam circuleert, hoe jonger schatten mensen je in. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Leiden. Mensen met relatief weinig cortisol kunnen er vier jaar jonger uit zien dan mensen met veel cortisol in hun systeem. Bij mensen met bijzondere longevity-genen versnelt cortisol de veroudering in het gezicht trouwens niet. Die zijn op de één of andere manier beschermd tegen het pro-aging-effect van cortisol.

Studie
De publicatie waarover dit stukje gaat dateert uit 2012, en bespreekt gegevens die zijn verzameld in de Leiden Longevity Study. In dat project bestudeerden gerontologen van de universiteit van Leiden een groep van enkele honderden Nederlanders, die waren geboren in families waar opvallend veel mensen opvallend oud werden.

Cortisol
In deze deelstudie lieten de onderzoekers foto's van het gezicht van de studiedeelnemers zien aan een panel dat moest inschatten hoe oud de personen op de foto's waren. Van diezelfde studiedeelnemers bepaalden de onderzoekers hoeveel cortisol die 's morgens in hun bloed hadden.

Resultaten
Toen de onderzoekers factoren als chronologische leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, roken en medicijngebruik hadden weggepoetst, zagen ze dat de studiedeelnemers ouder werden ingeschat naarmate hun cortisolspiegel 's morgens hoger was. Voor elke 0.1 micromol per liter dat hun cortisolspiegel hoger was, zagen ze er 0,42 jaar ouder uit.

Vervolgens keken de Leidenaren apart naar de studiedeelnemers met langlevende familieleden, die waarschijnlijk dragers waren van een aantal longevity-genen, en de studiedeelnemers uit de controlegroep, die waarschijnlijk een doorsnee genenpakket hadden.

De onderzoekers ontdekten dat de cortisolspiegel alleen in de controlegroep de veroudering in het gezicht versnelde. Voor elke 0.1 micromol per liter dat hun cortisolspiegel hoger was, zagen ze er 0,81 jaar ouder uit.

In de figuur hieronder zie je het verband tussen perceived age en de cortisolspiegel bij de controlegroep. De onderzoekers poetsten factoren als chronologische leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en medicijngebruik weg, en verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van hun cortisolspiegel in drie even grote groepen.


Lage cortisolspiegel, langer jong in je gezichtDe studiedeelnemers met een lage cortisolspiegel zagen er bijna vier jaar jonger uit dan de proefpersonen met een hoge cortisolspiegel.

Conclusie
"The main conclusions of the current study are twofold", schrijven de onderzoekers in de laatste alinea's van hun publicatie. "First, higher levels of serum morning cortisol levels associated with a higher perceived age."

"Second, although the controls with high cortisol levels looked significantly older than those with lower levels, such a relationship was not seen in the offspring, suggesting these offspring have a more stress-resistant phenotype."

"Additional rhythmic cortisol studies will provide greater sensitivity for confirming the relationship between cortisol levels, perceived age and familial longevity in the future."

Bron:
Psychoneuroendocrinology. 2012 Oct;37(10):1669-75.

Meer:
Olijfolie vertraagt veroudering van je huid (21-5-2016)
Hierdoor zie je er jonger uit dan je in werkelijkheid bent (21-5-2016)
Hoge glucosespiegel, oud hoofd (22-12-2011)


Een capsule visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel
Een bescheiden dosis van een gram visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel.

DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel
Effectieve dosis: 25 milligram per dag.

Ginkgocapsule verlaagt cortisolspiegel na stress
Humane studie.