Opgeladen: 13-10-2017
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Langer leven door suppletie
Translation: No translation yet

De levensverlengende eigenschappen van vitamine B5

Misschien is vitamine B5 een levensverlenger
Amerikaanse onderzoekers deden halverwege de vorige eeuw proeven met het toen recent ontdekte pantothenic acid. Die stof kennen we nu als vitamine B5. In die studies verlengde vitamine B5 de levensduur. De levensduur van proefdieren, tenminste.

Vitamine B5
Vitamine B5 is in 1933 ontdekt door Roger Williams, een Amerikaanse scheikundige die was verbonden aan de universiteit van Texas. Het lichaam van volwassenen heeft dagelijks zo'n 5 milligram vitamine B5 nodig voor de aanmaak van coenzym-A, de synthese van acetylcholine en cholesterol, en de metabolisering van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Avocado's zijn een goede bron van vitamine B5. In één zo'n ding zit 2 milligram, in een bescheiden handje pinda's zit 1 milligram. Daarnaast zit de vitamine ook in amandelen, lever, kaas, eierdooiers, paddenstoelen, volledige graanproducten - en in veel, heel veel andere voedingsmiddelen. Vandaar de naam pantothenic acid: pan is oud-Grieks voor "alles" en "overal".

Eerste studie
In 1948 publiceerde de Amerikaanse chemicus Thomas Gardner twee dierstudies, waarin extra vitamine B5 aan het dieet fruitvliegjes toevoegde. [J Gerontol. 1948 Jan;3(1):1-8.] [J Gerontol. 1948 Jan;3(1):9-13.] In de eerstgenoemde studie leefden de vliegjes langer door de vitamine, in de tweede testte Gardner niet alleen vitamine B5 maar ook een paar andere veelbelovende stoffen uit. En verhip.


Misschien is vitamine B5 een levensverlengerTweede studie
Roger Williams, de ontdekker van vitamine B5, en zijn collega Richard Pelton, publiceerden in 1958 in Experimental Biology and Medicine een dierstudie waarin ze muizen extra vitamine B5 gaven. [Proc Soc Exp Biol Med. 1958 Dec;99(3):632-3.]

Het humane equivalent van de gebruikte dosis was 1 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat is fors meer dan de aanbevolen dagelijkse inname, en ook fors meer dan de 4-8 milligram die we dagelijks via reguliere voedingsmiddelen binnenkrijgen. Maar supplementen met zo'n dosis zijn overal te koop.

Door de suppletie leefden de muizen 19 procent langer.


Misschien is vitamine B5 een levensverlengerConclusie
"The evidence that pantothenic acid is a limiting factor for longevity is not conclusive, but it is interesting and suggestive", schreef Nutrition Reviews in 1949. [Nutrition Reviews, Volume 7, Issue 2, 1 February 1949, Pages 37-38.] En zo is het nog steeds.

Bron:
Proc Soc Exp Biol Med. 1958 Dec;99(3):632-3.

Meer:
Vitamine B5 bestrijdt acne (18-11-2015)
Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel beschadigde pees (17-11-2015)
Vitamine B5, de testosteronvitamine (14-10-2015)


Metastudie: je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel

Twee jaar langer leven door extra vitamine E

Vitamine B3-analoog nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren

Metastudie: je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel
Epidemiologen analyseerden de gegevens van 26.018 mannen en vrouwen van 50-79 jaar.

Twee jaar langer leven door extra vitamine E
Gegevens uit de studie die volgens de meeste wetenschappers heeft aangetoond dat hoge doses vitamine gevaarlijk zijn...

Vitamine B3-analoog nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren
Op boards en fora kun je berichten lezen van bodybuilders en fitnessfanaten die experimenteren met doses tot 500 milligram nicotinamide-riboside per dag.