Opgepoetst: 6-5-2021
Opgeladen: 10-6-2014
Opgeborgen in: Insuline, glucose & insulineversterkers, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Diabetics live longer with physical exercise (25-6-2014)

Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven

Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven
Bewegen vermindert je kans op diabetes type-2, maar ook als je al diabetes hebt is bewegen goed voor je. Zeker als je meer beweegt dan het ene half uur per dag dat voorlichters adviseren. Dat blijkt uit een Amerikaanse epidemiologische studie, die is verschenen in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studie
In het Lawrence Berkeley National Laboratory pluist de biostatisticus Paul Williams de gegevens uit die zijn verzameld in de National Walkers' and Runners' Health Studies. In dat project volgen onderzoekers enkele honderdduizenden hardlopers en wandelaars sinds de twintigste eeuw - en daarbij zitten ook 2160 mannen en vrouwen die medicijnen tegen diabetes gebruiken.

Williams wist van de studiedeelnemers hoe vaak ze wandelden of renden, en verdeelde ze op basis van hun calorieverbruik in drie groepen. De eerste groep was goed voor minder dan 1.07 MET-hours per dag. 1 MET-hour staat ongeveer voor 1 kilometer hardlopen of anderhalve kilometer wandelen in een stevig tempo.

De tweede groep zat dagelijks tussen de 1.07 en 1.8 MET-hours. Als je de 1.8 MET-hours per dag haalt, dan zit je precies op de huidige bewegingsnorm die voorlichters propageren. Dat komt neer op elke dag een dik half uur wandelen in een stevig tempo.


Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven


De derde groep die Williams onderscheidde zat boven de 1.8 MET-hours per dag, en bewoog dus meer dan de voorlichters adviseren.

Resultaten
Toen Williams vervolgens bepaalde welke diabeten waren overleden, zag hij dat hun sterftekans lager was naarmate ze MET-hours hadden. In de figuur hieronder staat de kans op sterfte in de categorie diabeten met de minste beweging per definitie op 1.


Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven


Diabeten hebben een verhoogde kans op sterfte, en dat komt vooral doordat hun ziekte hun hart en bloedvaten beschadigt. Williams ontdekte dat wandelen en hardlopen de kans op sterte door een hart- of vaatziekte verminderde. Daarnaast verminderde beweging ook de kans op sterfte door een infectieziekte of een aandoening van de nieren.

Conclusie
"Most people at risk for diabetes are not sufficiently active as defined by the recommendations for the general population, little less the recommendations for diabetic patients", concludeert Williams.

"These results identify important additional benefits for diabetic patients to exceed the current general physical activity recommendations for adults."

Bron:
Medicine & Science in Sports & Exercise 2014 May;46(5):933-9.

Meer:
Gezamenlijk reduceren fitheid, intensieve beweging en weinig zitten de kans op diabetes (21-8-2018)
In combinatie met eiwitsuppletie heeft een gevarieerd trainingsprogramma meer effect op de gevoeligheid voor insuline dan louter krachttraining (14-5-2018)
Dit kunnen mensen met diabetes type-2 verwachten als ze gaan krachttrainen (7-11-2017)
Krachttraining + actieve leefstijl = meer dan halvering kans diabetes (30-7-2017)


Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder Warm badderen verbetert glucose- en insulinehuishouding Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn

Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder
Het metabool syndroom laat zich prima bestrijden door verminderen van het aantal uren dat je dagelijks eet, ontdekten onderzoekers van UC San Diego.

Warm badderen verbetert glucose- en insulinehuishouding
Frequente blootstelling aan warmte, in de vorm van een warm bad, verbetert je glucosehuishouding.

Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn
Deeltijdvasten maakt mannen, die op weg zijn om diabeet te worden, gezonder. Humane studie.