10.06.2014

Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven

Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven
Bewegen vermindert je kans op diabetes type-2, maar ook als je al diabetes hebt is bewegen goed voor je. Zeker als je meer beweegt dan het ene half uur per dag dat voorlichters adviseren. Dat blijkt uit een Amerikaanse epidemiologische studie, die is verschenen in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studie
In het Lawrence Berkeley National Laboratory pluist de biostatisticus Paul Williams de gegevens uit die zijn verzameld in de National Walkers' and Runners' Health Studies. In dat project volgen onderzoekers enkele honderdduizenden hardlopers en wandelaars sinds de twintigste eeuw - en daarbij zitten ook 2160 mannen en vrouwen die medicijnen tegen diabetes gebruiken.

Williams wist van de studiedeelnemers hoe vaak ze wandelden of renden, en verdeelde ze op basis van hun calorieverbruik in drie groepen. De eerste groep was goed voor minder dan 1.07 MET-hours per dag. 1 MET-hour staat ongeveer voor 1 km hardlopen of anderhalve kilometer wandelden in een stevig tempo.

De tweede groep zat dagelijks tussen de 1.07 en 1.8 MET-hours. Als je de 1.8 MET-hours per dag haalt, dan zit je precies op de huidige bewegingsnorm die voorlichters propageren. Dat komt neer op elke dag een dik half uur wandelen in een stevig tempo.

De derde groep die Williams onderscheide zat boven de 1.8 MET-hours per dag, en bewoog dus meer dan de voorlichters adviseren.

Resultaten
Toen Williams vervolgens bepaalde welke diabeten waren overleden, zag hij dat hun sterftekans lager was naarmate ze MET-hours hadden. In de figuur hieronder staat de kans op sterfte in de categorie diabeten met de minste beweging per definitie op 1.


Lichaamsbeweging houdt diabeten langer in leven


Diabeten hebben een verhoogde kans op sterfte, en dat komt vooral doordat hun ziekte hun hart en bloedvaten beschadigt. Williams ontdekte dat wandelen en hardlopen de kans op sterte door een hart- of vaatziekte verminderde. Daarnaast verminderde beweging ook de kans op sterfte door een infectieziekte of een aandoening van de nieren.Conclusie
"Most people at risk for diabetes are not sufficiently active as defined by the recommendations for the general population, little less the recommendations for diabetic patients", concludeert Williams. "These results identify important additional benefits for diabetic patients to exceed the current general physical activity recommendations for adults."

Bron:
Medicine & Science in Sports & Exercise 2014 May;46(5):9339.

Meer:
Hardlopen beschermt borstkankerpatiënt beter dan wandelen (18-5-2014)
Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren (10-5-2014)
Hardlopen verlaagt de kans op osteoartritis - maar misschien niet bij jou (2-8-2013)