Opgeladen: 5-2-2020
Opgeborgen in: Ongewone anabole strategieën, Plantenextracten
Translation: Ligustrazine in bodybuilding supplements (6-2-2020)

Ligustrazine in supplementen voor bodybuilders

In webwinkels liggen steeds meer supplementen met een geclaimde anabole werking met ligustrazine. Eén van de eerste was Hydra Head Six van het immer innovatieve Anateus Labs. Of dat product werkt? Dat weten we niet. Maar dat lugustrazine, een stof die van nature in kruiden en voedingsmiddelen zit, een positief effect op spiergroei heeft? Dat idee vinden we helemaal niet zo raar.


Ligustrazine - een traditioneel medicijn duikt op in supplementen voor bodybuildersLigustrazine
Ligustrazine - een traditioneel medicijn duikt op in supplementen voor bodybuilders
Ligustrazine is een alkylpyrazine. Het heet ook wel tetramethylpyrazine. De stof zit van nature in de wortelknollen van de Aziatische plant Ligusticum wallichii. [Hierboven.] In kleinere concentraties zit ligustrazine in gefermenteerde voedingsmiddelen als natto.

In landen als Japan en China geven cardiologen ligustrazine in een injecteerbare vorm aan mensen die een beroerte of infarct hebben gehad. De stof verbetert de doorbloeding van weefsels.


Ligustrazine - een traditioneel medicijn duikt op in supplementen voor bodybuildersDe werking van lugustrazine is waarschijnlijk tweeledig. Ligustrazine verhoogt de activiteit van NO in de bloedvaten, waardoor die soepeler worden en meer zuurstof en voedingsstoffen kunnen transporteren.

Tegelijkertijd is ligustrazine een calciumblokker. Calciumblokkers maken bloedvaten soepeler - en kunnen in theorie spierafbraak afremmen. Als spiercellen spiereiwitten afbreken, spelen calciumionen een belangrijke rol.

Studie
In 2017 publiceerden Chinese onderzoekers, verbonden aan Northwest University in Xi'an, een dierstudie in Biomedicine & Pharmacotherapy. De onderzoekers zorgden ervoor dat ratten gedurende een periode van 14 dagen een achterpoot niet konden gebruiken.

Een deel van de dieren kreeg geen actieve stoffen toegediend, en fungeerde als de controlegroep. De onderzoekers dienden de overige proefdieren gedurende het experiment dagelijks ligustrazine toe. Ze pompten de stof met een slangetje in de maag van de proefdieren.

De onderzoekers verdeelden de dieren die ligustrazine kregen in 4 groepen. Elke groep kreeg weer een andere dosering.

Results
De inactieve spieren van de proefdieren die ligustrazine kregen, waren na 14 dagen in mindere mate afgebroken dan de spieren van de ratten in de controlegroep.


Ligustrazine in supplementen voor bodybuildersDe beste resultaten boekten de onderzoekers met de hoogste dosis [TMP4]. Het humane equivalent van die dosis liggen ergens tussen de 400 en 700 milligram per dag. Er zijn bodybuildingsupplementen op de markt die per aanbevolen dagelijkse dosering een hoeveelheid ligustrazine bevatten die daar dicht bij in de buurt komt.

De Chinezen ontdekten dat ligustrazine onder meer de activiteit van het katabole signaalmolecuul MuRF1 afremde.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Ligustrazine in supplementen voor bodybuildersSpiervezeltype
De onderzoekers bestudeerden 2 spiergroepen in de inactieve poot van de proefdieren: de soleus en de extensor digitorum longus. Een verschil tussen die twee spiergroepen is dat de soleus voor het overgrote deel uit langzame slow twitch spiervezels bestaat.

Wat we in dit bericht over de spierversterkende werking van ligustrazine vertellen, heeft betrekking op de soleus. In de extensor digitorum longus vonden de onderzoekers dezelfde effecten, maar in een beduidend minder overtuigende mate.

Bron:
Biomed Pharmacother. 2017;96:513-23.

Meer:
Sinensetin - nog een stof met een anabole werking in citrusvruchten (3-2-2020)
Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet (16-11-2019)
Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten (6-11-2019)


Suppletie met EMIQ maakt beenspieren groter

Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron

Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng

Suppletie met EMIQ maakt beenspieren groter
Dierstudies waren er al. Nu is er humaan onderzoek.

Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron
Onder de bodybuilders die het spul gebruikt hebben zijn de meningen over ecdysteron verdeeld. Maar volgens wetenschappers is het wel degelijk effectief.

Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng
Geef je deze stof aan muizen, dan worden hun spieren compacter en sterker.