Opgeladen: 9-10-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Kaneel, Insulineversterkers
Translation: This is what happens if you take a gram of cinnamon with every meal (10-10-2021)

Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?

Niet al te fitte individuen die hun leefstijl willen verbeteren, worden significant gezonder als ze bij elke maaltijd een gram kaneel slikken. Hun bloeddruk en cholesterol- en glucosehuishouding verbeteren, en ze worden ook nog eens slanker.


Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?


Studie
Endocrinologen van Fortis-C-DOC Centre of Excellence for Diabetes, Metabolic Diseases and Endocrinology in India experimenteerden gedurende 16 weken met 116 tamelijk ongezonde volwassen proefpersonen. Die waren te dik, hadden een hoge glucosespiegel, een hoge bloeddruk en verslechterde cholesterolhuishouding.

Alle proefpersonen kregen informatie over gezonde voeding en beweging, en deden daar ook iets mee.

De helft van de proefpersonen slikte drie keer per dag, bij elke maaltijd, twee capsules met elk een halve gram kaneel - met Cinnamonum zeylanicum, om precies te zijn. Bij elke maaltijd slikten de proefpersonen dus een gram kaneel, en dagelijks 3 gram. De andere helft van de proefpersonen gebruikt een placebo.

Volgens fundamenteel onderzoek kan kaneel via meerdere mechanismen de glucosehuishouding op een positieve manier veranderen. Fenolen in kaneel remmen enzymen die zetmeel omzetten in koolhydraten en versterken de werking van insuline en de insulinereceptor.


Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?


Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?Van alle kruiden en specerijen die we gebruiken in de keuken is kaneel misschien wel de beste bron van fenolen. [Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5(25), pp. 6067-6075, 9 November, 2011.]

Resultaten
In de placebogroep verbeterden de bloeddruk [SBP] [DBP], de omtrek van het middel [WC] en de nuchtere glucosespiegel [FBG], maar die verbeteringen waren aanzienlijker in de groep die supplementen met Cinnamonum zeylanicum gebruikte.

Suppletie met kaneel zorgde bovendien voor een fikse stijging van de HDL-spiegel. Dit was een wetenschappelijke noviteit.


Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?


Conclusie
"In this 16 weeks study, we show significant decrease in measures of glycemia, adiposity including abdominal obesity, lipids, blood pressure and major decrease in percentage of individuals having metabolic syndrome with single nutrient intervention of cinnamon", schrijven de onderzoekers.

"While the results of this investigation are promising, they should be tested in a larger sample over longer period of time."

Bron:
Lipids in Health and Disease (2017) 16:113.

Meer:
Een half theelepeltje kaneel per dag houdt de glucosespiegel laag (10-11-2017)
Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa (11-10-2015)
Kaneel laadt spieren vol met glucose (27-11-2003)


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden Gember is een diabetesmedicijn Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes

Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden
Is je cholesterolspiegel te hoog en zou je insulinespiegel ook wel wat lager mogen zijn? Op de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt ligt een natuurlijk medicijn.

Gember is een diabetesmedicijn
Mensen die in een voorstadium van diabetes type-2 zitten, en nog geen insuline of andere medicijnen nodig hebben, worden gezonder als ze dagelijks 4 capsules met een gemberextract slikken.

Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes
In avocado's zitten vetzuren die je voor zover bekend niet in andere voedingsmiddelen zult tegenkomen.