Opgeladen: 3-12-2017
Opgeborgen in: Ongewone anabole methoden & middelen
Translation: Not yet

Massage versnelt spiergroei

Sporters die door zware training hun spieren groter en sterker willen laten worden boeken misschien nog meer resultaat als ze hun spieren geregeld laten masseren. Dat vermoeden bekruipt ons, de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn, na lezing van de dierstudie die bewegingswetenschappers van Colorado State University binnenkort publiceren in de Journal of Physiology.

Kan massage een anabole werking hebben?
In spiercellen van ons lichaam zitten integrins. Platgezegd zijn dat cellulaire elastiekjes met een sensor, die de cel vertellen als ze door krachten van buitenaf ingrijpend van vorm veranderen.

Als dat gebeurt, schakelt de cel het FAK-eiwit aan, en dat eiwit activeert weer allerlei leuke anabole signaalmolen waarvan de beter geïnformeerde bodybuilders gaan kwijlen. Zoals mTOR.


Massage versnelt spiergroeiDit systeem hebben we eigenlijk van de Grote Ingenieur gekregen zodat onze cellen de schade kunnen repareren nadat we uit een boom zijn gesodemieterd of zijn geschept door een neushoorn. Dezelfde mechanismen worden waarschijnlijk ook actief door massage, vermoedden de onderzoekers. Met een dierstudie wilden ze nagaan of die theorie klopt.

Dierstudie
De onderzoekers zorgden er met een spoort spalk voor dat ratten twee weken hun achterpoten niet konden gebruiken, en gaven de dieren daarna de controle over hun ledematen terug.

De onderzoekers masseerden gedurende 8 dagen de gastrocnemius-spier in de rechter-achterpoot van een groep ratten om de andere dag gedurende 30 minuten met een soort spierballenknijpmachine. Bij een andere groep ratten lieten de onderzoekers de massage achterwege.

Resultaten
Als de ratten hun achterpoten niet konden gebruiken [HS], slonken de spieren in hun poot. Verwijderden de onderzoekers de spalk [RE], dan nam de spiermassa weer toe. Die toename verliep echter sneller als de onderzoekers de spieren in de poot masseerden [REM].


Massage versnelt spiergroeiMassage vergrootte de aanmaak van myofibrillair en cytoplasmatisch spiereiwit, maar niet de aanmaak van mitochondriaal eiwit.


Massage versnelt spiergroeiDe anabole effecten van massage waren deels ook zichtbaar in de poot die de onderzoekers niet masseerden. Ze waren kleiner dan in de gemasseerde poot, en liepen waarschijnlijk ook over een ander mechanisme.


Massage versnelt spiergroeiOver mechanismen gesproken...
De massage activeerde in de spiercellen het gen Itgf-7a. Dat leidde - conform de theorie - weer tot een activering van het eiwit FAK.


Massage versnelt spiergroei


Massage versnelt spiergroeiConclusie
"This is the first report of massage in theform of cyclic compressive loading exerting an anabolic effect on muscles that are recovering from a period of disuse", schrijven de onderzoekers. "The regrowth effect is marked both in the massaged and the contralateral limb, although the contributing mechanisms to remodelling differ in the two limbs."

"Since massage is a therapeutic manipulation that is generally well tolerated, the possibilities for clinical application are potentially very high in patients who are on bed rest or under non-weight-bearing orders after injury or surgery."

Bron:
J Physiol. 2017 Oct 31. doi: 10.1113/JP275089. [Epub ahead of print].

Meer:
Zelfmassage op foam roller versnelt herstel na krachttraining (15-2-2016)
Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade (21-9-2009)
Sporters presteren niet beter door massage tijdens de wedstrijd (2-11-2007)


Meer bewegingsvrijheid door een paar minuten zelfmassage op de foam roller
Als je de spieren in de voorkant van je bovenbeen massert met een foam roller, dan neemt de bewegingsvrijheid in je heupgewricht daardoor direct toe met 8-10 procent.

Zelfmassage met foam roller versoepelt bloedvaten
Japans humaan onderzoek.

Acupunctuur maakt beenspieren sterker
Duitse onderzoekers gebruikten 33 recreatieve sporters als proefpersoon.