Opgepoetst: 13-8-2022
Opgeladen: 8-7-2012
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: You're less strong with your eyes closed (3-8-2012)

Met je ogen dicht ben je minder sterk

Je verliest kracht bij lichamelijke inspanning als je je ogen dicht doet. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Samford University in de VS door een experiment waaraan 27 studenten meewerkten als proefpersoon. Maar als je met een beweging uit-en-te-na bekend bent, is de vermindering door het wegvallen van zicht verwaarloosbaar.


Met je ogen dicht ben je minder sterk


Studie
De onderzoekers lieten studenten 2 keer leg-pressen met 60 procent van het gewicht waarmee de studenten nog net 1 rep konden maken.

De ene keer kregen de studenten, nadat ze hadden plaatsgenomen op de machine, een blinddoek, de andere keer niet.

Resultaten
Het ontbreken van gezichtsvermogen verminderde in de proefpersonen de power die ze konden ontwikkelen - dus de snelheid waarmee ze het gewicht van zich af konden duwen - met 6 procent.


Met je ogen dicht ben je minder sterk

Met je ogen dicht ben je minder sterk


Bij de mannen en vrouwen die twee keer per week of vaker trainden met gewichten in de gym was het verlies van power door het wegvallen van het zicht [witte balk] verwaarloosbaar klein. De blinddoek verminderde de power met een statistisch niet-significante 1.1 procent. Bij de onervaren proefpersonen verminderde de blinddoek de power met maar liefst 11.7 procent.

De onderzoekers keken ook nog eens apart naar mannen en vrouwen. Het negatieve effect van het wegvallen van het gezichtsvermogen trad op bij beide sexes.


Met je ogen dicht ben je minder sterk


Psychologische factoren
Studies hebben aangetoond dat een keur van psychische factoren krachtprestaties kan helpen verbeteren. Een gevisualiseerde training maakt sterker, net als het visualiseren van een beweging tussen je sets door. Tijdens een set werkt een spier bovendien harder als je aan hem denkt.

In gedachten een spier gebruiken activeert in je hersenen kennelijk dezelfde paden als de paden die actief zijn als je daadwerkelijk beweegt, waardoor je die spier beter kunt aansturen.

Bij zulke mentale processen helpt visuele input. Tijdens inspanning word je volgens onderzoek sterker als je alleen al naar een foto van een aangespannen spier kijkt. Daardoor zou het trainen zonder zicht wel eens minder goed kunnen verlopen dan het trainen met zicht.

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Feb;27(2):495-500.

Meer:
Een gefantaseerde training kan een echte vervangen (8-3-2012)
Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (16-11-2009)
Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training (11-9-2009)


Welke oefening is beter? De pull-up of de pull-down?

Focus op spieren tijdens krachttraining voor meer hypertrofie

Meer groeihormoon en testosteron door squat dan door leg-press

Welke oefening is beter? De pull-up of de pull-down?
Krachtsporters die hun bovenrugspier willen ontwikkelen, hebben aan de pull-up net zo'n goede oefening als aan de pull-down. Maar...

Focus op spieren tijdens krachttraining voor meer hypertrofie
Als krachtsporters zich tijdens hun training concentreren op hun spieren, neemt de electrische activiteit in die spieren toe.

Dit is de beste variant van de leg-curl
Als jouw gym verschillende soorten leg-curl-machines heeft, investeer dan anderhalve minuut van je kostbare tijd in het lezen van dit stukkie.