Opgeladen: 23-1-2021
Opgeborgen in: Vergeten & herontdekte doping, Anabolen en risico's, Anabolen & studies, Nieren, Lever
Translation: Designersteroid methylepithiostanol damages liver and kidneys (24-1-2021)

Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren

Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren
Methylepithiostanol kwam in 2006 op de markt als designersteroid. Eventjes leek het er op dat methylepithiostanol een effectieve spieropbouwer was met, voor een oraal anabool steroid, relatief weinig bijwerkingen. Een aantal recente Spaanse studies geven echter een ander beeld. Methylepithiostanol is waarschijnlijk toch behoorlijk giftig voor de lever. En voor de nieren.

25 gevallen
In 2015 publiceerden Spaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Malaga, 25 gevallen van leverschade bij Spaanse en Latijns-Amerikaanse anabolengebruikers. [Aliment Pharmacol Ther 2015; 41: 116-25.] De gevallen dateerden uit de periode 2001-2013.

De grootste leversloper in de Spaanse studie was stanozolol. Niet verwonderlijk, want stanozolol is nu eenmaal een populair anabool steroid in het dopingmilieu. Verrassender was de nummer 2 in de Levertoxische Top 5 die de Spanjaarden samenstelden. Dat was methylepithiostanol, een designersteroid dat nog steeds op de markt is, en dat je misschien beter kent als Epistane.


Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren


Nog eens 4 gevallen
In 2020 publiceerden andere Spaanse onderzoekers, verbonden aan het Instituto de Investigacion Sanitaria La Fe, nog eens vier gevallen leverbeschadiging door methylepithiostanol. [Arch Toxicol. 2020 Feb;94(2):589-607.]

Als orale anabole steroïden leverbeschadiging veroorzaken, is er meestal sprake van cholestasis. Dat betekent dat de lever niet meer goed gal kan afvoeren naar de darmen doordat de galkanalen zijn verstopt. Het lichaam maakt gal van cholesterol, en via de gal raakt het lichaam cholesterol kwijt. Komt de afvoer van gal in het gedrang, dan verslechtert de cholesterolhuishouding.

Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren
Tegelijkertijd komt ook de afvoer van bilirubine [structuurformule hiernaast] in het gedrang. Bilirubine komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. Bilirubine verlaat het lichaam via de gal.

In de studie uit 2020 was de totale hoeveel galzuur in het lichaam van de methylepithostanolgebruikers met een factor 14 tot 61 toegenomen. Hieronder zie je dat bij drie van de gebruikers de concentratie bilirubine boven de 20 milligram per deciliter kwam.


Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren


Nierbeschadiging
Bij die concentratie kan bilirubine de nieren beschadigen. Dat gebeurde bij weer een 40-jarige bodybuilder en methylepithiostanolgebruiker, over wiens geval de Spaanse nefroloog Monica Milla Castellanos in 2018 een case study publiceerde. [Nefrologia. Mar-Apr 2018;38(2):221-3.]

De man meldde zich met de klassieke symptomen van leverbeschadiging, zoals geelzucht en jeuk. In zijn bloed was de concentratie bilirubine torenhoog. Aanvankelijk was de concentratie creatinine normaal. Een normale creatininespiegel schommelt tussen de 0.84 en 1.21. Na enkele dagen steeg de creatinine-spiegel echter tot ongezonde hoogten. In de urine van de man vonden de onderzoeker bilirubine.


Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren


Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren


Kennelijk beschadigde de hoge concentratie bilirubine de nieren, en dus besloten de artsen de man te behandelen met medicijnen zoals corticosteroïden en, toen dat niet genoeg bleek te helpen, met dialysetherapie [MARS, CVVHD].

Beschadiging van de nieren door anabolica is niet zeldzaam. In het hierboven genoemde onderzoek van universiteit van Malaga ontwikkelde 31 procent van de anabolengebruikers met leverbeschadiging ook nierbeschadiging.

Bron:
Nefrologia. Mar-Apr 2018;38(2):221-3.

Meer:
Epistane was er al in 1966 (18-9-2011)
Fout anabool in IBE's Epistane (7-4-2010)


Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolon per dag Case report: kuur met 100 mg methandrostenolon per dag loopt verkeerd af Geelzucht door designersupplement Super DMZ Rx 2.0

Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolon per dag
Meldingen van sporters die door oxandrolon last krijgen van hun lever zijn er nauwelijks. En dat terwijl de meeste orale anabolica - en dus ook oxandrolon - levertoxisch zijn.

Case report: kuur met 100 mg methandrostenolon per dag loopt verkeerd af
Een Australische bodybuilder, die zich met een forse dosis methandrostenolon voorbereidde op een wedstrijd, heeft zijn anabolenkuur moeten bekopen met een leverontsteking van een tot dusver onbekend type.

Geelzucht door designersupplement Super DMZ Rx 2.0
Onderzoekers van Ohio State University College of Medicine beschreven een geval in een medisch vakblad.