Opgeladen: 28-10-2020
Opgeborgen in: Eiwitten, Plantaardige eiwitten
Translation: Why you should not underestimate the muscular benefits of bean protein (29-10-2020)

Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen

Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen
De biologische waarde van eiwit uit bonen is belabberd. Als je veganist bent, en spiermassa wilt opbouwen, kun je dan toch eiwitten uit bonen gebruiken? Als je het onderzoek hebt gelezen dat onderzoekers van Arizona State University hebben gepubliceerd in Nutrients, dan ben je geneigd om die vraag met 'ja' te beantwoorden. Ook al trainden de proefpersonen in dat onderzoek niet.Studie
De onderzoekers experimenteerden met 25 vegetariërs en veganisten van 18-55 jaar. De proefpersonen deden niet aan sport en bewogen weinig. Wie meer bewoog dan 150 minuten per week kwam niet voor deelname aan de trial in aanmerking.

Gedurende 8 weken gaven de onderzoekers de helft van de proefpersonen, naast hun reguliere dieet, elke dag 18 gram boneneiwitisolaat. Om precies te zijn, de proefpersonen kregen Just Egg van Just Inc. [ju.st] Anders dan de naam doet vermoeden bevat Just Egg geen eiwit uit eieren, maar eiwit uit mung beans.

De andere groep kreeg elke dag een biscuit dat slechts 4 gram eiwitten leverde. Biscuit en eiwitsupplementen hadden een identieke calorische waarde.

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de lichaamssamenstelling en spierkracht van de proefpersonen.

Resultaten
Na afloop van de suppletieperiode hadden de proefpersonen die boneneiwit hadden gekregen een paar onsjes extra spiermassa gekregen. Bovendien waren ze een beetje sterker geworden. Bij de proefpersonen in de andere groep was dat niet gebeurd. Deze verschillen tussen de groepen waren echter niet statistisch significant.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen


Toen de onderzoekers naar de proefpersonen afzonderlijk keken, zagen ze dat bij 45 procent van de boneneiwitgroep meer dan een halve kilo spiermassa had gewonnen. Dat was in de controlegroep bij slechts 7 procent het geval.


Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen

Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen


Toen de onderzoekers de beide groepen samenveegden, en keken naar de veranderingen van hun vetvrije massa en spierkracht, zagen ze (zoals je zou verwachten) een duidelijk verband tussen die twee. Een toename van de vetvrije massa ging gepaard met een toename van de spierkracht.

Conclusie
"Since greater muscle mass allows for greater force production capabilities and muscular strength, future research should focus on quantifying the appropriate protein intake for individuals consuming mainly plant proteins", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2019 Oct 11;11(10):2423.

Meer:
Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt (19-1-2019)
Spieren opbouwen met pea protein gaat prima (11-2-2015)
Hennep-eiwit net zo goed als eiwit uit bonen (29-3-2011)


Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei Ook eiwit uit tarwe bouwt spieren op Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren

Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei
Bedrijven die milieuvriendelijke en duurzaam geproduceerde eiwitsupplementen op de markt willen brengen, hebben er een nieuwe type eiwit bij.

Ook eiwit uit tarwe bouwt spieren op
Ook met plantaardige eiwitten met een lage biologische waarde, zoals het eiwit uit tarwe, kun je spieren opbouwen.

Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren
Eerder schreven we over een dierstudie die suggereert dat een dieet met veel plantaardige eiwitten ten koste gaat van de lichaamssamenstelling. Omdat proefdieren geen mensen zijn...