|
Omega-3-vetzuren reduceren kans op Covid-19, ziekenhuisopname en overlijden
Met elke dag die verstrijkt is Covid-19 weer een beetje meer een ding uit een naar verleden. Laten we hopen dat dit zo blijft. Maar mocht deze ellende zich ooit nog eens gaan herhalen, dan is het goed om te weten dat we ons via suppletie met natuurlijke stoffen als omega-3-vetzuren kunnen wapenen tegen respiratoire virussen.
Epidemiologische studie
De onderzoekers wisten hoeveel DHA [structuurformule hieronder] de deelnemers in hun bloed hadden, en verdeelden de deelnemers aan de hand daarvan in 5 even grote groepen. Vervolgens keken de Amerikanen of er een verband was tussen de DHA-spiegel en het positief testen op Covid-19, de kans op ziekenhuisopname en overlijden.
Resultaten
De beschermende werking bleef overeind toen de onderzoekers met statistiek het effect uitschakelden van factoren als "age at start of pandemic, sex, race, waist circumference, Townsend deprivation index, smoking status, education, self-reported health, blood pressure, slow walking pace, fresh fruit, dried fruit, fresh vegetables, cooked vegetables, and grain fiber".
De beschermende werking is minder duidelijk als het gaat om overlijden. De studiedeelnemers in het quintiel met de hoogste concentratie DHA in het bloed had niet nog minder kans op overlijden dan de studiedeelnemers in het vierde quintiel.
De onderzoekers houden de mogelijkheid open, zo lees je tussen de regels door, dat dit komt omdat in het vijfde quintiel relatief veel relatief personen zitten die om gezondheidsredenen supplementen met visolie gebruiken. Het is de onderzoekers niet goed gelukt om deze leefstijlfactoren weg te filteren.
Trial
In Westerse landen als de VS, de UK, Nederland en Duitsland vonden universiteiten het kennelijk onvoldoende interessant om het effect van natuurlijke stoffen als zink, quercetine, vitamine C en D en omega-3-vetzuren bij Covid-19 in trials te bestuderen. Universiteiten in landen waar het weldenkende, vooruitstrevende en ontwikkelde Westen op neerkijkt, deden dat wel.
In Iran bijvoorbeeld. In dat land voerden onderzoekers van Sabzevar University of Medical Sciences een trial uit waarin 128 ernstig zieke Covidpatiënten op de IC sondevoeding kregen. De onderzoekers hadden de patiënten onderverdeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg gedurende 14 dagen reguliere voeding, de andere kreeg daarnaast dagelijks 1 gram visolie. Daarin zat 400 milligram EPA en 200 milligram EPA.
De kans op overleven was maar liefst 7 keer groter in de suppletiegroep dan in de controlegroep.
Bron: Meer:
|
|