Opgeladen: 2-4-2024
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Paleodieet
Translation: Paleo diet reduces the risk of breast cancer (3-4-2024)

Oervoedsel vermindert kans borstkanker

Hoe meer het voedingspatroon van vrouwen lijkt op de voeding die mensen in leven heeft gehouden voor de opkomst van het mergpijpje, de smulrol, het borrelnootje en de franse friet, hoe kleiner hun kans op borstkanker.


Oervoedsel vermindert kans borstkanker


Studie
Tussen 1993 en 2014 volgden epidemiologen van Paris-Sud University een kleine zeventigduizend gezonde post-menopauzale vrouwen. Omdat de vrouwen vragenlijsten hadden ingevuld, hadden de onderzoekers een idee van de voeding van de vrouwen.

In hun studie die in 2023 verscheen in de European Journal of Clinical Nutrition keken de onderzoekers naar het effect van het paleodieet op borstkanker. Ze hielden dus bij of de vrouwen borstkanker kregen en of een voedingspatroon dat dicht tegen het paleodieet aanzat daartegen kon beschermen.

Hoe de onderzoekers 'paleodieet' definieerden, vertelt de tabel hieronder.


Oervoedsel vermindert kans borstkanker


Resultaten
De vrouwen met een voedingspatroon dat in sterke mate overeenkwam met het paleodieet hadden 17 procent minder kans op borstkanker dan vrouwen met een industrieel voedingspatroon. Dat vertelt de tabel hieronder.

Klik erop voor een grotere versie.


Oervoedsel vermindert kans borstkanker


Oervoedsel vermindert kans borstkanker


Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten naar verschillende soorten borstkanker, zagen ze dat een paleodieet beschermde tegen borstkankertypes die gevoelig waren voor estradiol - tumoren met een estradiolreceptor [Er].

Als je het bericht leest dat we in 2019 over de oestrogene werking van AGEs in voeding schreven, krijg je misschien een vermoeden hoe het verband in elkaar steekt.

Conclusie
Een reductie van de kans op borstkanker van 17 procent lijkt misschien niet groot, maar bij een aandoening die zoveel vrouwen treft is die reductie wel degelijk interessant, concluderen de onderzoekers.

"These findings support the long-term healthful influence of the paleo diet, based on lean meat, fish, fruit, vegetables, and nuts, with the limitation of dairy, grains, legumes, refined sugar, and alcohol", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2023 May;77(5):596-602.

Meer:
Metastudie: afslanken gaat beter met paleodieet (28-7-2019)
Paleodieet maakt vetcellen lui (en als je wilt afslanken is dat precies wat je wilt) (20-1-2018)
Mediterraan dieet en paleodieet allebei gezond (17-3-2017)
Hoe plantaardig was het paleodieet? (14-12-2016)


Borstkanker overleven met minder & langzamere koolhydraten Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw

Borstkanker overleven met minder & langzamere koolhydraten
Vrouwen met borstkanker die hun overlevingskansen willen maximaliseren, kunnen natuurlijk meer gaan bewegen, meer groenten en fruit gaan eten en zorgen voor gezondere slaapgewoonten. En daarnaast...

Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten
Omega-3-vetzuren beschermen tegen borstkanker. Ook als je al borstkanker hebt.

Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw
Als vrouwen met borstkanker hun chemokuren combineren met vasten, worden die chemokuren een stuk effectiever.