Opgeladen: 17-3-2017
Opgeborgen in: Paleodieet
Translation: Both Mediterranean and paleo diets are healthy (10-5-2017)

Mediterraan dieet en paleodieet allebei gezond

Zowel het mediterrane dieet, waarover de meeste voedingswetenschappers nog steeds lyrisch zijn, als het door diezelfde voedingswetenschappers verafschuwde paleodieet zijn gezond. Beide dieettypes verminderen de kans op sterfte, ontdekten biostatistici en epidemiologen van Emory University in de Verenigde Staten.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 21.423 Amerikanen, die waren verzameld in het kader van de Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke-studie. De studiedeelnemers waren, toen het onderzoek begon, ouder dan 45. De onderzoekers volgden ze gemiddeld een jaar of zes.

De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van hun voeding 2 keer in 5 even grote groepen. De ene keer gebeurde dat door te kijken in hoeverre de voeding van de deelnemers beantwoordde aan de criteria van het mediterrane dieet, een andere keer door kijken in hoeverre het dieet leek op het paleodieet.

Q1: lijkt het minste op het mediterrane dieet / paleodieet, Q5: lijkt het meeste op het mediterrane dieet / paleodieet.


Mediterraan dieet en paleodieet allebei gezond


Resultaten
Hoe beter de voeding van de studiedeelnemers voldeed aan de criteria van het paleodieet en het mediterrane dieet, hoe kleiner was de kans dat de studiedeelnemers tijdens het onderzoek overleden. Het mediterrane dieet leek het iets beter te doen dan het paleodieet.


Mediterraan dieet en paleodieet allebei gezond


Mediterraan dieet en paleodieet allebei gezond


Zowel het mediterrane dieet als het paleodieet verminderden de kans op sterfte door hart- en vaatziekten, kanker en overige oorzaken. De figuur hieronder heeft betrekking op kanker. Weer lijkt het mediterrane dieet ietsepietsie beter te beschermen dan het paleodieet.

Conclusie
"In conclusion, our findings, taken together with those from previous studies, suggest that diets that are more Paleolithic- or Mediterranean-like may beassociated with lower risk of allcause, cardiovascular-specific, cancer-specific, and other noninjury or accident-specific mortality", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Nutr. 2017 Feb 8. pii: jn241919. doi: 10.3945/jn.116.241919. [Epub ahead of print].

Meer:
Hoe plantaardig was het paleodieet? (14-12-2016)
Paleodieet? Supplementen erbij! (15-6-2016)
Paleodieet: eten zoveel je wilt en genoeg hebben aan 1388 kcal/dag (20-1-2011)


Nieuw! Receptenboek uit het Stenen Tijdperk

Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet

Drie weken paleodieet maakt je slanker

Nieuw! Receptenboek uit het Stenen Tijdperk
Het dieet van de steentijdmens was gezonder dan dat van ons. Spin-off van het Oerdis-project, dat is afgesloten in 2008.

Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet
Een wetenschapper doet experimenten met proefpersonen en wordt beroemd. Zo gaat het meestal. Maar in de jaren twintig gebeurde het een keer andersom, toen de ontdekkingsreiziger Vilhjalmur Stefansson als proefpersoon een jaar lang alleen maar vlees at in het kader van een bizar voedingsexperiment.

Drie weken paleodieet maakt je slanker
De studie is klein, en de onderzoekers hebben door pech ook nog eens veel gegevens verloren. Toch is het artikel de moeite waard, want over de effecten van het paleolithisch dieet weten we bar weinig.