Opgeladen: 14-2-2017
Opgeborgen in: Placebo-effect
Translation: No translation yet

Placebowerking sterker als er veel dopamine in je hersenen zit

Placebowerking sterker als er veel dopamine in je hersenen zit
Als jij je goed kunt concentreren en jezelf goed kunt motiveren, dan circuleert er waarschijnlijk veel dopamine in de voorste delen van je hersenen. Dik kans dat dat komt omdat je een lui COMT-gen hebt. Als dat zo is, ben je verhoogd gevoelig voor de placebowerking van - in willekeurige volgorde - supplementen, acupunctuur en medische behandelingen.

COMT
COMT is een afkorting van catechol-O-methyltransferase. Het is een veelzijdig enzym [ruimtelijke structuurformule hierboven] dat in de hersenen opwekkende verbindingen als noradrenaline en dopamine omzet in minder actieve stoffen, en overal in het lichaam is betrokken bij het neutraliseren van soms kankerverwekkende metabolieten van estradiol.


Placebowerking sterker als er veel dopamine in je hersenen zit


Mensen kunnen genen hebben voor een hardwerkende versie van het COMT-enzym [val/val], voor een luie versie [met/met] of voor een versie die daar tussen in zit [val/met]. Hoe luier het COMT-enzym, hoe meer dopamine er in je hersenen zit.

Studie
In 2012 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Harvard een studie in PLoS One waarin ze nagingen of mensen met een lui COMT-enzym anders reageren op placebobehandelingen dan mensen met een ijverig COMT-enzym.

De onderzoekers verdeelden 104 mensen met irritable bowel syndrome in 3 groepen. Eentje kreeg gedurende 3 weken 2 keer per week een namaak-acupunctuurbehandeling van 20 minuten. De behandelaar in kwestie gedroeg zich afstandelijk en neutraal. [Limited].

Een andere groep onderging dezelfde behandeling, maar kregen die van een behandelaar die zich empathisch en warm opstelde. [Augmented]

Met een derde groep gebeurde helemaal niets. Die kreeg van de onderzoekers te horen dat ze op een wachtlijst stonden. [Waitlist]

Resultaten
De onderzoekers bepaalden wat voor versie van het COMT-enzym de proefpersonen hadden, en achterhaalden dat de nep-acupunctuur bij de mensen met een lui COMT-gen beter aansloeg dan bij de andere groepen.


Placebowerking sterker als er veel dopamine in je hersenen zit


Conclusie
De onderzoekers denken dat hun bevindingen interessant zijn voor artsen. "The power of the patient-doctor interaction to enhance healing is one of the hallmarks of clinical medicine, and increasingly resources are devoted to teaching clinicians how to communicate warmth and caring to their patients", schrijven ze. "Our findings reinforce this healing benefit for met/met patients and raise an interesting question."

"Despite their best efforts, many a warm and caring physician has had patients that seemed to derive minimum benefit from their empathic attentions. Our findings that val/val patients are less influenced by the placebo treatment, regardless of whether it is delivered in an augmented or limited context, potentially shed some light on this clinical challenge."

We roepen maar wat
Als je EGCG, een flavonoid in groene thee, in hoge doses aan menselijke proefpersonen geeft, neemt daardoor de activiteit van COMT toe. [Eur J Pharmacol. 2014 Oct 5;740:645-51.] Kan een forse inname van groene thee het placebo-effect verzwakken?

Bron:
PLoS One. 2012;7(10):e48135.

Meer:
Waarom een supplement waarin je niet gelooft je prestaties kan verslechteren (17-7-2015)
Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen (16-7-2015)
Een placebo werkt ook als je weet dat je een placebo slikt (11-7-2015)


Trainen door eraan te denken

Superieure afslankresultaten door zelfhypnose

Een gefantaseerde training kan een echte vervangen

Trainen door eraan te denken
Je kunt je spieren sterker maken door te fantaseren dat je traint...

Superieure afslankresultaten door zelfhypnose
Zelfhypnose neemt slechts een paar minuten per dag in beslag, maar zorgt wel voor permanent gewichtsverlies. Studie.

Een gefantaseerde training kan een echte vervangen
Krachtsporters die een deel van hun workouts in de gym vervangen door sessies waarin ze fantaseren dat ze met gewichten trainen boeken net zoveel vooruitgang als sporters die geen workouts overslaan.