Opgeladen: 19-9-2023
Opgeborgen in: Ongewone wegen naar anabolisme en spiergroei, Vlees, Eieren
Translation: Combination of animal and plant foods keeps the muscles of people over 65 in optimal shape (20-9-2023)

Combinatie van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen houdt spieren 65-plussers optimaal gezond

Het optimale voedingspatroon voor 65-plussers die hun spiermassa en spierkracht op peil willen houden, bevat zowel eiwitrijke dierlijke voedingsmiddelen als plantaardige voedingsmiddelen met veel beschermende stoffen.


Combinatie van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen houdt spieren 65-plussers optimaal gezond


Studie
Epidemiologen van Peking University in China analyseerden de gegevens van 2771 deelnemers aan de Chinese Longitudinal Health Longevity Survey. De deelnemers waren in 2011-2014 65 of ouder. Hun spiermassa was normaal.

De onderzoekers volgden de studiedeelnemers van 2011-2014 tot 2018. Ze konden zien hoe de spiermassa van de deelnemers zich gedurende die periode had ontwikkeld. Ze konden aan de hand van vragenlijsten ook bepalen hoe goed de deelnemers in het dagelijkse leven fysiek functioneerden.

De onderzoekers zochten naar een verband tussen die variabelen en het voedingspatroon van de deelnemers. Ze keken daarbij naar de inname van plantaardige voedingsmiddelen, zoals " grains, vegetable oils, fresh fruits, fresh vegetables, legumes, garlic, nuts, tea, salt-preserved vegetables, and mushrooms or algae", maar ook naar de inname van dierlijke producten zoals "milk and related dairy products, eggs, fish, and meat".

Resultaten
Een voedingspatroon met veel dierlijke en weinig plantaardige producten [Group 1] en een voedingspatroon met weinig dierlijke en weinig plantaardige producten [Group 2] is niet bevorderlijk voor het vasthouden van de spiermassa als de jaren klimmen, vertelt de figuur hieronder.

Een voedingspatroon met veel plantaardige levensmiddelen, met veel [Group 3] of weinig dierlijke levensmiddelen, [Group 4] is dat daarentegen wel.


Combinatie van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen houdt spieren 65-plussers optimaal gezond


Combinatie van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen houdt spieren 65-plussers optimaal gezond


De studiedeelnemers hadden 2 vragenlijsten ingevuld aan de hand waarvan de onderzoekers konden bepalen of de studiedeelnemers genoeg spierkracht voor alledaagse bezigheden. Dat waren de BADL en de IADL.

De beste scores vonden de onderzoekers bij de studiedeelnemers die zowel veel plantaardige als veel dierlijke voedingsmiddelen consumeerden, vertelt de figuur hierboven. Klik erop voor een grotere versie.

Verklaring
Het optimale voedingspatroon om spieren op peil te houden als de jaren klimmen, bevat kennelijk niet alleen de hoogwaardige eiwitten die dierlijke producten leveren, maar ook de beschermende stoffen in plantaardige voedingsmiddelen.

Bron:
BMC Geriatr. 2023 Sep 16;23(1):569.

Meer:
Weinig eiwitten bij ontbijt en lunch remt spiergroei ouderen (3-7-2020)
Studies: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt (13-7-2017)
Spieren ouderen hebben meer eiwitten nodig (30-7-2014)
Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren (11-12-2007)


Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten

Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining
Onderzoekers van Mayo Clinic in de VS ontdekten dat suppletie met visolie bij ouderen de anabole processen in spiercellen een tandje hoger zet.

Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa
Krachttraining werpt bij oudere vrouwen meer vruchten af als ze daarbij ook een bescheiden hoeveelheid theecatechines binnenkrijgen.

Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten
Als je ouder wordt en wilt voorkomen dat je spiermassa verliest, wat kun je dan het beste eten?