Opgepoetst: 12-12-2021
Opgeladen: 17-9-2012
Opgeborgen in: Thee, Ongewone anabole strategieën, Krachttraining & voeding
Translation: Combination of strength training and green tea gives elderly more muscle mass (12-10-2012)

Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa

Krachttraining werpt bij oudere vrouwen meer vruchten af als ze daarbij ook een bescheiden hoeveelheid theecatechines binnenkrijgen. Dat ontdekten onderzoekers van het Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology in een experiment waaraan 128 vrouwen van 75 jaar of ouder meewerkten.


Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa


Studie
De vrouwen waarmee de Japanners werkten hadden sarcopenie. Ze hadden door veroudering al zoveel spiermassa en -kracht verloren dat ze lichamelijk niet meer naar behoren functioneerden. De onderzoekers wilden daar door krachttraining en suppletie iets aan doen.

De Japanners verdeelden de vrouwen in 4 groepen. Eentje, de controlegroep, kreeg alleen voorlichting over een gezonde leefstijl [HE].

Een tweede groep dronk dagelijks een functional food op theebasis dat was geproduceerd door de Kao Corporation [TC]. Het ging om een flesje van 350 milliliter met daarin 540 milligram catechines uit groene thee. Zoveel catechines kun je ook binnenkrijgen als je dagelijks twee sterke koppen groene thee van 200 milliliter drinkt.

Een derde groep volgde 3 keer per week een aangepast trainingsprogramma [Ex]. Gedurende 30 min probeerden de ouderen met enkelgewichtjes en weerstandbanden spiergroepen te versterken, en gedurende 20 min deden ze wandel- en evenwichtsoefeningen.

Een vierde groep trainde en nam ook dagelijks catechins [Ex+TC].

Resultaten
Na 3 maanden zagen de onderzoekers dat de massa van de beenspieren in de Ex+TC-groep meer was toegenomen dan in de andere groepen. Meer spierkracht had de Ex+TC-groep echter niet opgebouwd.


Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa


De combinatie van catechines en training zorgde er ook voor dat de ouderen sneller konden lopen.

"The improvement observed in walking speed is an important finding, as studies have reported that walking speed is an indicator of vitality and a predictor of functional decline, subsequent disability, survival and other adverse outcomes", schrijven de onderzoekers.

Conclusie
De effecten van het trainingsprogramma waren bescheiden. De training, met of zonder theecatechines, leidde bijvoorbeeld niet tot een significante toename van de spiermassa.

Dat komt misschien omdat het trainingsvolume bescheiden was. Metastudies hebben aangetoond dat ouderen een wat hoger trainingsvolume nodig hebben, en daarmee in een tijdspanne van 20 weken een kilo spiermassa kunnen opbouwen.

Een volumineuzer trainingsprogramma had waarschijnlijk niet alleen meer resultaten opgeleverd, maar misschien ook gezorgd voor een interessantere interactie tussen training en suppletie.

Bron:
Geriatr Gerontol Int. 2013 Apr;13(2):458-65.

Meer:
Zwarte thee vermindert spierpijn na training (2-3-2010)
Drie kopjes groene thee per dag beschermen de spiercellen van bodybuilders (22-4-2008)


Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit EGCG versnelt spierherstel na periode van inactiviteit Groene thee versnelt herstel spieren na zware inspanning

Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit
Een supplement met een paar honderd milligram extract uit groene thee beschermt de spiervezels van krachtsporters misschien tegen afbraak als ze hun spieren langere tijd niet gebruiken.

EGCG versnelt spierherstel na periode van inactiviteit
Bodybuilders en andere krachtsporters die na een periode van inactiviteit weer gaan trainen herwinnen hun verloren spiermassa en kracht misschien sneller als ze EGCG gebruiken.

Groene thee versnelt herstel spieren na zware inspanning
Supplementen met groene thee beschermen niet alleen spieren tijdens zware fysieke inspanning. De catechines in thee versnellen ook het herstel na die inspanning.