Opgeladen: 2-11-2023
Opgeborgen in: Propolis, Royal Jelly & ander bijenspul, Immuunsysteem
Translation: Brazilian propolis improves immune system of Covid-19 patients (3-11-2023)

Geveld door Covid-19? Braziliaanse propolis verbetert je immuunsysteem

Bij Covid-19 zet het virus de deur voor andere ziektekiemen open en loop je kans op wat medici 'secundaire infecties' noemen. Suppletie met Braziliaanse propolis kan daar een stokje voor steken, aldus een trial die is verschenen in Scientific Reports.


Geveld door Covid-19? Braziliaanse propolis verbetert je immuunsysteem


Studie
Braziliaanse artsen, verbonden aan het Hospital Sao Rafael, hadden tijdens de eerste Covid-golf ontdekt dat door suppletie met Braziliaanse propolis Covid-patiënten sneller uit het ziekenhuis konden worden ontslagen. In de tweede helft van 2021, tijdens de derde Covid-golf, herhaalden de artsen hun experiment.

De Brazilianen gaven 90 Covid-patiënten, die zojuist waren opgenomen in hun s ziekenhuis, gedurende 10 dagen elke dag een placebo. Een groep van 98 andere Covid-patiënten kreeg gedurende 10 dagen elke dag 900 milligram van het Braziliaanse propolis-extract EPP-AF. De onderzoekers gebruikten een product van Apis Flora, dat op de markt is als Propomax.

Apis Flora sponsorde de studie niet.

Resultaten
De proefpersonen die Braziliaanse propolis kregen waren sneller uit het ziekenhuis dan de proefpersonen in de placebogroep. Het verschil was echter niet statistisch significant. Bij de proefpersonen die zich niet hadden laten vaccineren tegen Covid-19 verkortte Braziliaanse propolis het verblijf met bijna twintig procent. Ook dat verschil was echter niet statistisch significant.

Wel significant was het effect van suppletie op secundaire infecties. In de placebogroep traden die op bij 18.9 procent van de proefpersonen. In de experimentele groep gebeurde dat bij 6.1 procent.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Geveld door Covid-19? Braziliaanse propolis verbetert je immuunsysteem


Mechanisme
"Green propolis-derived compounds may generate negative feedback in the expression of transmembrane serine protease 2 (TMPRSS2), which engages in the activation of spike protein of viruses", schrijven de Brazilianen. "It also interferes with angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) anchoring, therefore limiting the entry of virus in a cell."

"Also, there is evidence that some propolis compounds are capable of reducing the activation of p21-activated kinase-1 (PAK1), overexpressed in the lungs and an important target used by viruses to both shield themselves from adaptive immunological responses and locally stimulate an exaggerated infammatory response."

Binnenkort meer.

Bron:
Sci Rep. 2023 Oct 27;13(1):18405.

Meer:
De beschermende factor van Braziliaanse propolis bij chronische nierziekte (7-6-2023)
Vetverlies door suppletie met Braziliaanse propolis (4-2-2023)
Patiënt met Covid sneller weer naar huis door Green Propolis (21-8-2021)
Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk (17-8-2021)


Gember versnelt herstel covid-19 met dertig procent Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19 500 milligram vitamine C vergroot overlevingskansen bij levensbedreigende covid met een factor 5

Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent
Covid-19 is voorbij en ook de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn hopen dat dit zo blijft. Maar voor het geval dat...

Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19
Volgens een Italiaanse metastudie reduceert vitamine D-suppletie de kans op een verblijf op de IC en de kans op sterfte met tientallen procenten.

500 milligram vitamine C vergroot overlevingskansen bij levensbedreigende Covid met een factor 5
Deze trial verscheen in december 2021 in Frontiers in Virology.