Opgeladen: 24-11-2022
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Quercetine, Plantenextracten
Translation: How quercetin protects blood vessels against cholesterol (25-11-2022)

Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol

Voedingsmiddelen die flinke hoeveelheden analogen van quercetine of vergelijkbare stoffen bevatten, beschermen tegen hart- en vaataandoeningen. Dankzij fundamenteel onderzoek, uitgevoerd met muizen en immuuncellen, snappen we beter waarom. Quercetine zorgt ervoor dat het lichaam beter is staat is een overschot aan cholesterol op te ruimen.


Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol


Studie
Cardiologen van Taishan Medical University in China experimenteerden met muizen met een defect gen voor apolipoproteïnine E. Apolipoproteïnine E is een eiwit dat het lichaam kan gebruiken als bouwsteentje voor 'het goede cholesterol' HDL. Veel te simpel gezegd maakt apolipoproteïnine E 'het goede cholesterol' nog beter. [J Clin Lipidol. 2018 Jan-Feb;12(1):89-98.e2.]

De Chinezen deden dus proeven met muizen die een beetje lijken op mensen met een genetische aanleg voor dichtslibbende bloedvaten en beroertes. Bovendien gaven de onderzoekers de dieren voer waarin extra veel vet zat. De cardiovasculaire gezondheid van muizen reageert slecht op een high fat diet.

Een deel van de muizen kreeg bovendien quercetine. Als de dieren mensen waren geweest, hadden ze grofweg 100 milligram quercetine per dag gekregen. Muizen in een controlegroep kregen carboxymethyl cellulose sodium [CMCNa].


Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol


Cholesterol is op zichzelf een normaal bestanddeel van cellen en een bouwsteentje voor steroidhormonen. In bloedvaten kan cholesterol een vervelende rol spelen als macrofagen in vaatwanden te veel cholesterol opnemen en vervolgens de vaten vernauwen.

Tientallen jaren hebben cardiologen gedacht dat het verminderen van de hoeveelheid cholesterol in het lichaam bloedvaten gezond houdt, maar dat idee was te simpel. Daarover hebben we het wel een andere keer.

De Chinezen injecteerden hun muizen met macrofagen die al veel cholesterol hadden opgenomen. Het cholesterol was bovendien gelabeld, zodat de onderzoekers het konden volgen.

Resultaten
Na 8 weken vonden de Chinezen significant meer gelabeld cholesterol [CPM] terug in de lever, gal en keutels van de muizen die quercetine hadden gekregen dan bij de andere proefdieren.


Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol


In de muizen van de quercetine-groep zat bovendien minder malondialdehyde [MDA]. Quercetine verlaagde kennelijk de activiteit van vrije radicalen. Dat verklaart wellicht ook waarom de onderzoekers minder geoxideerde fosfolipides [rechtsonder] bij de quercetinemuizen vonden.

Fosfolipides zijn een essentieel bestanddeel van HDL. Hoe minder geoxideerde fosfolipides er in HDL zitten, hoe beter dat HDL functioneert.


Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol

Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol


In reageerbuizen vergrootte quercetine de aanmaak van transporteiwitten als ABCA1 en ABCG1 in macrofagen. Die eiwitten pompen cholesterol uit de immuuncel naar buiten, waarna het lichaam het kan afvoeren.

Bron:
Lipids Health Dis. 2017 Jan 14;16(1):9.

Meer:
Bessen voor bloedvaten (22-9-2022)
Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen (30-3-2022)
Meer bessen, minder cholesterol (19-3-2022)
Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct (28-6-2019)
Aroniabessensap remt veroudering van hart en bloedvaten (25-3-2016)
Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed (1-12-2008)


Groene thee verbetert cholesterolspiegel

Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol

Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten

Groene thee verbetert cholesterolspiegel
Groene thee is razend gezond.

Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol
Je cholesterolspiegel is nog niet zo beroerd is dat je cardioloog gaat huilen, maar hij is ook niet echt gezond. In dat geval zou je wel eens goed kunnen reageren op de toevoeging van twee appels aan je dagelijkse voeding.

Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten
Groenten zijn natuurlijk gezond voor je bloedvaten, maar de ene groente is de andere niet. Als je jezelf wilt beschermen tegen vaatziekten, heb je meer aan koolsoorten dan aan, pak hem beet, tomaten.