Opgeladen: 28-11-2021
Opgeborgen in: Quercetine, Groeihormoon & IGF-1, Krachttraining & voeding
Translation: More IGF-1 and IGF-2 after heavy training due to supplementation with quercetin (29-11-2021)

Meer IGF-1 en IGF-2 na zware training door suppletie met quercetine

Suppletie met quercetine zou het herstel van zware fysieke inspanning wel eens kunnen versnellen. Tijdens krachttraining vermindert quercetine niet alleen de spierschade, maar na die training verhoogt quercetine ook de IGF-1- en IGF-2-spiegel.


Meer IGF-1 en IGF-2 na zware training door suppletie met quercetine


Studie
De Italiaanse endocrinoloog Paolo Sgro publiceerde in Frontiers in Endocrinology een onderzoek waaraan 12 studenten meewerkten. Sgro liet de studenten bij twee verschillende gelegenheden een bicepstraining afwerken waarvan je kunt verwachten dat die flinke schade in bewuste spiergroepen veroorzaakt. De studenten maakten 10 sets van 10 excentrische reps.

In de 14 dagen die voorafging hadden de studenten bij de ene gelegenheid elke dag een placebo geslikt. Bij de andere gelegenheid hadden de studenten elke dag twee capsules met elk 500 milligram quercetine ingenomen. In totaal slikten de studenten dus een gram quercetine per dag. De studenten slikten de ene capsule bij het ontbijt, en de andere 12 uur later.

Resultaten
In de week na de slopende bicepstraining steeg in het bloed van de proefpersonen de concentratie van enzymen en ontstekingseiwitten die wijzen op spierschade. Die toename was minder groot als de proefpersonen in de periode die voorafging aan de training quercetine hadden gebruikt.

CK = creatinekinase, LDH = lactaatdehydrogenase, MB = myoglobine, IL-6 = interleukine-6.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Meer IGF-1 en IGF-2 na zware training door suppletie met quercetine


Meer IGF-1 en IGF-2 na zware training door suppletie met quercetine


Op zichzelf is het niet zo raar dat dagelijkse dosis met een gram quercetine spieren beschermt tegen afbraak door zware training. Quercetine is tenslotte een sterke antioxidant en ontstekingsremmer. Wel opmerkelijk in deze studie is dat quercetine de aanmaak van IGF-1 en IGF-1 vlak na de training verhoogt.

IGF-1 en wellicht ook IGF-2 zijn anabole hormonen. Een deel van het IGF-1- en IGF-2-hormoon in het lichaam is aangemaakt door spierweefsel. De productie van beide hormonen gaat omhoog na intensieve lichaamsbeweging. Quercetine versnelt dat proces.

Conclusie
"Dietary supplementation with quercetin, possibly through its anti-inflammatory and antioxidant properties could be a way to prevent, mitigate and promote a faster recovery of eccentric exercise-induced muscle damage by eccentric training", resumeert Sgro.

Bron:
Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Nov 3;12:745959.

Meer:
Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt (6-12-2020)
Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet (5-12-2020)
Suppletie met quercetine-analoog EMIQ maakt beenspieren groter (11-9-2019)


Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? Suppletie met Q10 en selenium verhoogt IGF-1-spiegel met 20 procent

Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren
Volgens een dierstudie uit de jaren negentig van de vorige eeuw kan een tekortschietende inname van kalium het effect van IGF-1 op de spieren fors verminderen.

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Volgens een handvol studies versnelt suppletie met MSM het herstel van spieren na intensieve training.

Suppletie met Q10 en selenium verhoogt IGF-1-spiegel met 20 procent
Suppletie met selenium - een spoorelement waarvan de meeste westerlingen minder binnenkrijgen dan eigenlijk zou moeten - en co-enzym Q10 verhoogt de IGF-1-spiegel.