Opgeladen: 20-11-2019
Opgeborgen in: Plantenextracten, Suppletie voor uithoudingsvermogen, NO-boosters
Translation: Red spinach, a natural NO booster (21-11-2019)

Red spinach als natuurlijke NO-booster

Sporters weten al jaren hoe nuttig rode bieten kunnen zijn. Rode bieten zijn een perfecte natuurlijke bron van nitraten. Rode biet is echter niet de enige natuurlijke nitraatbron die sporters tot hun beschikking hebben. Makers van supplementen zijn de mogelijkheden van de red spinach-extracten aan het verkennen. Terecht, schrijven onderzoekers van Hofstra University binnenkort in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Red spinach
Nee, red spinach is niet een variant van de spinazie bij de groentenboer. Ook de overbekende spinazie is een interessante nitraatbron, daar niet van. Maar red spinach is een volkomen andere plant.


Red spinach als natuurlijke NO-booster


Red spinach - Amaranthus tricolor in het Latijn - heet ook wel Chinese spinach. De plant groeit tegenwoordig bijna overal, maar komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. In de Afrikaanse en Aziatische keuken is red spinach een groente.

In 2016 toonden onderzoekers uit India in een humane studie aan dat red spinach, net als reguliere spinazie en rode biet, een prima bron van nitraten is. [Nutrition. 2016 Jul-Aug;32(7-8):748-53.]

Red spinach voor sporters
In de publicatie die Adam Gonzalez binnenkort publiceert in de Journal of Strength and Conditioning Research reden 9 mannelijke en 8 vrouwelijke sportieve studenten bij 2 verschillende gelegenheden een tijdrit van 4 kilometer.

Bij de ene gelegenheid slikten de proefpersonen in de week die voorafging aan de tijdrit elke dag 1 gram red spinach-extract. Op de dag van de trial slikten de proefpersonen nog eens 1 gram extract een uur voordat ze op de fiets klommen.


Red spinach als natuurlijke NO-booster


Red spinach als natuurlijke NO-booster
De onderzoekers gebruikten een product van NuVital Health, [NuVital Health] de sponsor van hun onderzoek. Een gram red spinach-extract levert 90 milligram nitraat, aldus NuVital. Bovendien bevat het geen oxalaat, een stof die vaak wel aanwezig is in extracten van reguliere spinazie en rode bieten.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven de proefpersonen toen een placebo.

Prestatieverbetering
Suppletie met red spinach-extract snoepte 6 seconden van de tijd af die de proefpersonen nodig hadden voor het afleggen van de tijdrit.


Red spinach als natuurlijke NO-booster

Red spinach als natuurlijke NO-booster


Binnenkort meer.

Bron:
J Strength Cond Res. 2019 May 24. doi: 10.1519/JSC.0000000000003173. [Epub ahead of print].

Meer:
Sporters presteren beter na zes dagen spinazie, boerenkool of bieten eten (1-10-2016)
Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten (15-5-2016)


Oplaadfase vergroot prestatieverbetering door nitraten

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten

Oplaadfase vergroot prestatieverbetering door nitraten
Sporters die 2-3 uur voor een training of wedstrijd een portie nitraten innemen - bijvoorbeeld in de vorm van spinazie, beetroot of kaliumnitraat - presteren beter. Diezelfde sporters gaan nog beter presteren als ze gedurende 2 weken elke dag zo'n dosis nitraten innemen.

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen
Het nitraatrijke sap van de rode biet is niet alleen een interessant supplement van traditionele duursporters, maar ook voor sporters voor wie korte maar explosieve inspanningen relevant zijn, zoals vechtsporters, teamsporters, speerwerpers en kogelstoters.

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten
Volgens een humane studie, die Schotse bewegingswetenschappers publiceerden in Nitric Oxide, werken nitraten optimaal als het lichaam ook een redelijke hoeveelheid ultraviolet licht ontvangt.