Opgeladen: 29-3-2023
Opgeborgen in: Plantenextracten, Insuline, glucose & insulineversterkers, Resveratrol
Translation: Resveratrol helps type 2 diabetics lower glucose levels (30-3-2023)

Resveratrol helpt diabeet bij verlagen van glucosespiegel

Suppletie met flinke, maar niet astronomische doses resveratrol verlaagt de glucosespiegel van mensen met type-2-diabetes. Dat is de conclusie van een Chinese metastudie, die in 2017 verscheen in Nutrition & Metabolism.


Resveratrol helpt diabeet bij verlagen van glucosespiegel


Studie
Chinese endocrinologen, verbonden aan Southeast University, traceerden 9 eerder gepubliceerde trials waarin proefpersonen met diabetes type-2 resveratrol hadden gekregen. De onderzoekers voegden de uitkomsten van de trials samen en analyseerden die opnieuw.

In de trials kregen proefpersonen gedurende 1-12 maanden dagelijks 10-3000 milligram resveratrol.

Meer details over de trials staan in de tabel hieronder. Klik erop voor een leesbare versie.


Resveratrol helpt diabeet bij verlagen van glucosespiegel


Resveratrol imiteert op moleculair niveau de effecten van calorische restrictie. De plantenstof activeert enzymen die cellen repareren en de gevoeligheid voor insuline vergroten.

Resultaten
Suppletie met resveratrol verminderde de HOMA-IR. Dat wil zeggen dat de gevoeligheid voor insuline toenam. Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Resveratrol helpt diabeet bij verlagen van glucosespiegel


Resveratrol helpt diabeet bij verlagen van glucosespiegel


Niet alle trials waarin hogere doses werden toegediend waren op zichzelf overtuigend. Als je tabel van bovenaan de pagina erbij pakt, zie je dat onderzoekers in die minder overtuigende studies doses van 1 gram resveratrol of meer hadden gebruikt.

Kennelijk liggen de optimale doseringen tussen de 100 en 1000 milligram per dag. Dan hebben we het over supplementen die uitsluitend resveratrol bevatten; niet over supplementen met resveratrol-fosfolipide-complexen. De biobeschikbaarheid van die complexen is exponentieel veel beter dan die van reguliere producten met resveratrol.

Conclusie
"This study provides novel insights into the beneficial effects of resveratrol supplementation on type-2 diabetes", schrijven de onderzoekers.

"Specifically, resveratrol supplementation may improve fasting plasma glucose, HOMA-IR, and insulin in diabetic patients."

"The long-term risks and benefits of resveratrol supplementation are unknown. Understanding the efficacy of resveratrol in diabetic patients requires large-scale, well designed, and population-based studies in the future."

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2017 Sep 22;14:60.

Meer:
Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes (16-2-2023)
GlyNAC dwingt type-2 diabetes tot terugtocht (1-12-2022)
Deze dosis thiamine laat je cellen meer glucose opnemen (28-10-2022)


Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline Supplement met vitamine D houdt diabetes type-2 op afstand Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?

Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline
Metastudie.

Supplement met vitamine D houdt diabetes type-2 op afstand
Trial.

Wat gebeurt er als je bij elke maaltijd een gram kaneel inneemt?
Niet al te fitte individuen die hun leefstijl willen verbeteren, worden significant gezonder als ze bij elke maaltijd een gram kaneel slikken.