05.02.2012

Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel

Zijn je botten niet zo sterk als je zou willen, en ben je op zoek naar een alternatief voor een dieet met nog meer calcium? Volgens Franse dierstudie heb je misschien iets aan rutinesupplementen.

Rutine is een versuikerde analoog van quercetine. Je krijgt de verbinding dagelijks binnen via voedingsmiddelen als thee, citrusvruchten en groenten, of supplementen als ginkgo en pycnogenol. Rutine is één van de meeste voorkomende fenolen in ons dieet.

De onderzoekers wisten uit de wetenschappelijke literatuur dat van alle groenten die de botmassa versterken uien het sterkste effect hebben. [Nature. 1999 Sep 23;401(6751):343-4.] In een kilo uien zit 200 tot 600 mg quercetine - en veel daarvan in de vorm van rutine. Daarom testten de onderzoekers die verbinding uit op ratten.

De onderzoekers stopten in mannelijke ratten de productie van testosteron - en daarmee ook de productie van estradiol. [OVX] Daardoor vermindert de botmassa en de botsterkte. Onderzoekers gebruiken OVX-ratten vaak als model voor ouderen met botontkalking. Bij een controlegroep bleef de hormoonaanmaak intact. [SH]

Een deel van de OVX-ratten kreeg voer waaraan per kg 2500 mg rutine was toegevoegd. [OVX+R]

Na 90 dagen was de totale botmassa [T-BMD] afgenomen in de OVX-groep, terwijl die in de OVX+R-groep binnen de perken gebleven. In de OVX-ratten was de hoeveelheid calcium in de urine [CaU] toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van afbrekend botweefsel. In de OVX-R-ratten viel die toename wel mee. Tenslotte vonden de onderzoekers minder deoxypyridinoline [DPD] in de urine van de OVX+R-ratten dan in de urine van de OVX-dieren. DPD is een merker voor botafbraak.


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


Dierstudie: rutinesupplement antikatabool in botweefsel


De onderzoekers kunnen het niet bewijzen, maar ze vermoeden dat rutine onder meer werkt via osteocalcin. Osteocalcin is een hormoon dat skeletbouwende cellen - de osteoblasten - activeert. Het wordt ook aangemaakt door osteoblasten. Hoe meer osteocalcin in je lichaam circuleert, des te meer botweefsel produceer je. Osteocalcin heeft nog meer interessante effecten, maar daarover hebben we het wel een andere keer.

Als je de doses omrekent naar mensen, dan kom je op 16 mg rutine per kg lichaamsgewicht per dag. Hanteer je een conservatievere schatting, dan kom je 10 mg rutine per kg lichaamsgewicht per dag.

Wel, dat is te doen. De meeste supplementen met rutine bevatten per tab toch al snel 500 mg.

Bron:
J Bone Miner Res. 2000 Nov;15(11):2251-8.

Meer:
Citrusvruchten voor sterke botten (1-2-2012)
Theedrinkers hebben sterkere botten (28-1-2012)
Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren (20-1-2012)