Opgeladen: 4-8-2017
Opgeborgen in: Slaap, Placebo-effect, Psychologie
Translation: No translation yet

Slechte nacht? Onderschat de rol van je mind set niet

Je ligt tot midden in de nacht wakker, maar je wilt de volgende dag toch zo fit mogelijk zijn. In dat geval kun je beter niet op de wekker kijken. Dan weet je de volgende dag ook niet hoe beroerd je slaap precies is geweest, en presteren in ieder geval je hersenen waarschijnlijk een beetje minder slecht.

Studie
Die tip zuigen wij niet onze duim. Wij baseren hem op een serie experimenten, die Amerikaanse psychologen publiceerden in de Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition.

Christina Draganich en Kristi Erdal, verbonden aan Colorado College, vertelden enkele tientallen studenten dat een gezonde slaap voor bijna een kwart uit REM-slaap bestaat, en dat je hersenen de volgende dag minder goed werken als het percentage REM-slaap onder de twintig procent zat. Ze vertelden de studenten ook dat er een methode is, waarmee je aan de hand van de hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk kunt berekenen hoeveel REM-slaap iemand de afgelopen nacht heeft gekregen.

Met die wonderbare methode - die de onderzoekers overigens hadden verzonnen - bestudeerden Draganich en Erdal de proefpersonen. Daarna vertelden ze de helft van de proefpersonen dat ze veel REM-slaap hadden gehad, en de andere helft dat ze juist weinig REM-slaap hadden gekregen.

En daarna testten de onderzoekers de studenten met de Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT). Dat hield in dat ze de studenten een reeks cijfers lieten horen, die de studenten foutloos bij elkaar moesten optellen. Meer over die test vind je [hier].

Resultaten
De studenten die hadden gehoord dat ze een goede nachtrust [Above average] achter de rug hadden, presteerden beter op de test dan de studenten die hadden gehoord dat ze weinig in REM-slaap waren geweest [Below average].


Hoe goed heb je geslapen? Onderschat de rol van je mind set niet



De onderzoekers vroegen de studenten ook nog of hoe ze zelf hun slaapkwaliteit zouden beoordelen. Die beoordeling had minder invloed dan de beoordeling van de onderzoekers.

Conclusie
Je mind set kan er niet alleen voor zorgen supplementen een sterker positief effect hebben. Het kan er ook voor zorgen dat levensmiddelen met weinig calorieën verzadigen alsof ze veel calorieën bevatten, en dat lichaamsbeweging gezonder wordt. En dankzij dit onderzoek weten we dat de mind set zelfs een rol speelt bij het effect van slaap.

Bron:
J Exp Psychol Learn Mem Cogn. 2014 May;40(3):857-64.

Meer:
Als je weet dat lichaamsbeweging gezond is, wordt lichaamsbeweging nog gezonder (31-7-2017)
Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieën zit (24-7-2017)
Lichaamsbeweging wordt minder gezond als je per abuis denkt dat je lui bent (22-7-2017)


Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten

Het placebo-effect versterkt de positieve psychologische effecten beweging nog gezonder

Waarom een supplement waarin je niet gelooft je prestaties kan verslechteren

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten
Sportschoenen waarvan je volgens de fabrikant harder gaat rennen. Als je de conditie van een oude krant hebt, dan werken ze.

Het placebo-effect versterkt de positieve psychologische effecten beweging nog gezonder
Lichaamsbeweging vermindert vermoeidheid, en beschermt tegen werkstress en burnout. Volgens Duitse psychologen worden al die effecten sterker naarmate je er meer in gelooft. Door het placebo-effect, zeg maar.

Waarom een supplement waarin je niet gelooft je prestaties kan verslechteren
Het placebo-effect: de vriend, maar ook de vijand, van de supplementenindustrie.