Opgeladen: 5-3-2023
Opgeborgen in: GABA, Aminozuren, Krachttraining & voeding, Ongewone methoden voor meer spiergroei, Groeihormoon
Translation: A pinch of GABA makes whey a more effective muscle builder (6-3-2023)

Snufje GABA maakt whey effectiever voor krachtsporters

Krachtsporters die elke dag een eiwitshake met whey-isolaat innemen, kunnen volgens een Japanse trial hun spiergroei versnellen als ze die shake combineren met 100 milligram GABA.


Snufje GABA maakt whey effectiever voor krachtsporters


Studie
Japanse onderzoekers, verbonden aan de functional ingredients-producent Pharma Foods International [Link] en aan Ritsumeikan University, lieten 21 gezonde mannen van 24-48 gedurende 12 weken 2 keer per week hun voornaamste spiergroepen trainen met basale oefeningen als de leg-press, de leg-extension, de leg-curl, de chest-press en de pull-down.

Van alle oefeningen deden de onderzoekers 3 sets met een gewicht waarmee ongeveer 12 reps mogelijk waren.

De onderzoekers verdeelden de mannen in 2 groepen. De ene groep dronk elke dag een shake met 10 gram whey-isolaat. De andere groep dronk eenzelfde shake, maar daarin zat ook nog eens 100 milligram GABA. Het aminozuur was een product van Pharma Foods International.

Op de dagen dat ze trainden gebruikten de proefpersonen de shake rond de krachttraining. Op de overige dagen namen ze de shake vlak voordat ze naar bed gingen.

Resultaten
Gedurende de eerste 8 weken van de trial vonden de onderzoekers significant meer groeihormoon in het bloed van de proefpersonen die GABA + whey gebruikten. In week 12 was er geen verschil tussen de groeihormoonconcentratie in het bloed van beide groepen.


Snufje GABA maakt whey effectiever voor krachtsporters


Snufje GABA maakt whey effectiever voor krachtsporters


Voordat de suppletieperiode begon en op de laatste dag daarvan bepaalden de Japanners de vetvrije massa van de proefpersonen met behulp van scans. Ze ontdekten dat de totale vetvrije massa met ongeveer een kilo meer was toegenomen in de GABA+whey-groep dan in de whey-groep.

De onderzoekers vonden geen effect van GABA-suppletie op de vetmassa.

Conclusie
"Daily supplementation with GABA may be a useful addition to whey protein for enhancing exercise-induced muscle hypertrophy", resumeren de Japanners.

"Nevertheless, further studies are needed to validate our findings, to determine whether GABA directly promotes muscle protein synthesis, and to investigate the mechanism through which GABA enhances lean mass."

Bron:
J Clin Med Res. 2019;11(6):428-34.

Meer:
Dierstudie: acerola (bevat GABA) zet rem op de groei van vetweefsel (18-2-2015)
GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker (20-11-2014)
GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training (29-5-2010)


MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Volgens een handvol studies versnelt suppletie met MSM het herstel van spieren na intensieve training.

In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster
Volgens biotechnologen van National Chung Hsing University in Taiwan zitten er in Chin-Shin Oolong Tea fenolen die de afgifte van groeihormoon verhogen.

Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren
Een gebrekkige inname van kalium kan niet alleen de aanmaak van testosteron saboteren, zoals we een paar dagen eerder schreven.