Opgeladen: 21-7-2023
Opgeborgen in: Visolie, Hart & bloedvaten
Translation: Fish oil supplements protect against coronary heart disease (22-7-2023)

Supplementen met visolie beschermen tegen coronaire hartziekten

Diabeten en pre-diabeten reduceren hun kans op een coronaire hartaandoening als ze supplementen met visolie gebruiken. Dat ontdekten Chinese epidemiologen toen ze Britse gegevens analyseerden.


Supplementen met visolie beschermen tegen coronaire hartziekten


Studie
Bij coronaire of ischemische hartziekten slibben de belangrijke bloedvaten dicht die het hart van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Een chronisch verhoogde glucosespiegel in je bloed, zoals bij diabeten en prediabeten voorkomt, vertweevoudigt de kans op coronaire hartziekten met een factor 2. [Lancet. 2010 Jun 26;375(9733):2215-22.]

Onderzoekers van Zhejiang University School of Medicine vroegen zich af of suppletie met visolie diabeten en prediabeten beschermt tegen het ontstaan van coronaire hartziekte. Om die vraag te beantwoorden, analyseerden ze de gegevens van 47.663 prediabeten en 22.146 diabeten die gedurende 11 jaar waren gevolgd in het UK Biobank-project. Van de prediabeten en diabeten studiedeelnemers kregen respectievelijk 4304 en 3294 studiedeelnemers een coronaire hartziekte.

De studiedeelnemers hadden vragen beantwoord over hun supplementengebruik - en dus ook over hun gebruik van visoliecapsules.

Resultaten
Toen de Chinezen het effect van zoveel mogelijk leefstijlfactoren hadden weggepoetst, zagen ze dat het gebruiken van visoliesupplementen de kans op een coronaire hartziekte bij prediabeten verminderde met 9 procent. Bij diabeten was dat 9 procent.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Supplementen met visolie beschermen tegen coronaire hartziekten


De beschermende werking van suppletie was groter bij mannen, 65-plussers en ex-rokers.

De onderzoekers hadden toegang tot de bloedwaarden van de studiedeelnemers. Zo konden ze achterhalen dat visoliesuppletie bij prediabeten beschermde door het verlagen van de concentratie van de ontstekingsfactor CRP.

Bij diabeten beschermde visolie door het verlagen van het 'heel heel heel erg slechte cholesterol' VLDL.

Conclusie
De verbanden die de Chinezen vonden waren niet erg sterk. Dat kwam onder meer omdat ze niet konden zien hoeveel visvetzuren de studiedeelnemers precies gebruikten, schrijven ze.

Bron:
Nutrients 2023;15,3176.

Meer:
Visolie tegen hartfalen (19-1-2017)
Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten (13-11-2016)
Visolie beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet (28-10-2016)


Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten Zo beschermt vis het hart tegen stress Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan

Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten
Als je 1. het niet leuk vindt dat er dieren moeten sterven om jou te voeden of 2. liever niet wilt dat we de vispopulatie van deze planeet uitroeien, dan zul je waarschijnlijk geen supplementen met visolie willen gebruiken.

Zo beschermt vis het hart tegen stress
Japans humaan onderzoek. Over SBP, MBP, DBP, HR en PWV.

Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan
Bij extreme aerobe inspanningen, waarbij het hart functioneert op de toppen van zijn kunnen, verbetert visolie misschien sportprestaties.